7 липня - День працівника природно-заповідної справи

1 хв на прочитання07 Липня 2024, 09:12
ФОТО: ілюстративне

Завдяки зусиллям охоронців природи, вдалося врятувати багато унікальних природних комплексів

Масштаби, до яких розвинулося використання земель сучасною цивілізацією, справді вражають. Великі вирубки лісів, облаштування кар'єрів або масштабні будівельні проєкти, видобуток руд або мінералів на промислову шкалу, освоєння степів, рівнин, гір, водойм — все це можливо з реалізацією «обгрунтованої доцільності», команди згори та наявності бюджетних коштів. За короткий час природа поступається, зникненням дикої флори та фауни і порушенням крихкого природного балансу, що формувався віками.

Чи варті такі зміни досягнення короткострокових цілей?

Але часто, для зупинки знищення природи сучасними розробниками, потрібно вдаватися до радикальних заходів. Це включає обмеження та запровадження законів, з метою захисту неосвоєних територій, що призводить до створення заповідників і національних парків, залучення додаткових ресурсів і фахівців.

Завдяки зусиллям охоронців природи, вдалося врятувати багато унікальних природних комплексів від руйнування, що сприяло збереженню біологічного різноманіття і відверненню екологічного розорення багатьох регіонів. Це лише крок у великому змаганні, адже жадібність і політична короткозорість безперервно загрожують природі.

На підтримку зусиль з охорони природи та враховуючи значний внесок фахівців, 18 серпня 2009 року Президентом України було встановлено професійне свято працівників природно-заповідної справи, яке тепер відзначається щорічно 7 липня. У цей день проект DilovaMova.com вітає всіх працівників природоохоронних організацій і заповідників України зі святом, бажаючи їм успіхів, здоров'я та радості. Вітаємо зі святом працівника природно-заповідної справи!

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: