Догори
Дати відгук

650 іранських школярок вчаділи через газ, триває розслідування

Перше отруєння сталося 30 листопада 2022 року,

3 хв на прочитання01 Березня 2023, 20:26
Поділитись:

Як вдалося з'ясувати журналістам BBC, щонайменше 650 школярок в Ірані отруїлися невідомим токсичним газом. Високопосадовець повідомив, що дівчата стали об'єктом навмисного нападу.

Внаслідок отруєнь ніхто не загинув, проте десятки школярок потрапили до лікарень із респіраторними проблемами, нудотою, прискореним серцебиттям та онімінням кінцівок, йдеться у BBC

"Очевидно, декому хочеться бачити школи закритими, особливо школи для дівчат", - сказав заступник міністра охорони здоров'я Ірану Юнес Панахі на пресконференції 26 лютого. Пізніше він уточнив, що його неправильно зрозуміли.

20 лютого генеральний прокурор Мохаммад Джафар Монтазері наказав провести кримінальне розслідування ймовірних випадків отруєння в середніх школах для дівчаток у місті Кум.

У листі до місцевих судових чиновників він зазначив, що вже отримана інформація вказує на "можливість злочинних і навмисних дій".

Поки що це єдина офіційна заява представника влади, з якої можна зробити висновок, що отруєння могли бути навмисними.

"Використані хімікати не є військовими і є у відкритому доступі, - сказав Панахі. - Школяркам не потрібне жодне інвазивне лікування, необхідно зберігати спокій".

Однак пізніше міністр заявив, що його слова були "неправильно витлумачені", що можна трактувати як ознаку розколу всередині іранської влади, яка поки що не вирішила, як реагувати на те, що сталося.

Голова парламентського комітету з освіти Аліреза Монаді в інтерв'ю Student News Network зауважив, що, можливо, до цих інцидентів причетні контрреволюційні групи, проте жодних подробиць не навів.

За його словами, після невдачі нещодавніх протестів ці групи, можливо, вирішили "порушити процес навчання дівчаток" у країні.

Монаді мав на увазі масові протести, які вразили Іран після смерті в поліцейській дільниці курдської дівчини Махси Аміні в середині вересня 2022 року. Демонстрації швидко переросли у протести проти режиму, у них взяли участь сотні тисяч людей, зокрема жінок і навіть дівчаток. Соціальні мережі були переповнені зображеннями школярок, які зривають із себе хустки.

Усього від отруєння газом постраждали школярки у восьми іранських містах, але найбільше випадків сталося у місті Кум.

Перше отруєння сталося 30 листопада 2022 року, коли 18 студенток із технічного училища "Нур" у Кумі доставили до лікарні.

Наразі зареєстровано чотири випадки отруєння у середніх школах для дівчаток у місті Боджнурд на північному сході країни. П'ятдесят учениць середньої школи потрапили до лікарні 26 лютого, лише через день після отруєння 44 учениці іншої школи.

За повідомленням агентства Mehr News Agency, у двох попередніх інцидентах 21 та 22 лютого у школах Боджнурда отруїлися ще 82 учениці.

У середині лютого близько ста людей провели акцію протесту біля офісу губернатора у Кумі.

"Ви зобов'язані забезпечити безпеку моїх дітей! – кричав один із батьків на відео, яке широко розійшлося в соціальних мережах. – У мене дві доньки, і все, що я можу зробити, це не пускати їх до школи".

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання4 години тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання5 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора