Догори
Дати відгук

6 звичок, які руйнують зуби

Деформація зубів, карієс, сколи, тріщини, темні плями на зубах і стерта емаль — звідки вони беруться?

4 хв на прочитання20 Серпня 2022, 20:17
Поділитись:

Кожен з нас піклується про здоров'я зубів та красу своєї усмішки. Хочеться, щоб вона була білою та привабливою. Однак день у день ми автоматично робимо деякі дії, про наслідки яких замислюємося лише в кабінеті лікаря. Стоматолог Лілія Кузьменкова нагадує про шість згубних звичок.

Звичка нерегулярно чистити зуби

Іноді втома, надмірна зайнятість на роботі, надто бурхливі веселощі або звичайна забудькуватість заважає почистити зуби перед сном. Трапляється, що й ранковий поспіх може бути перешкодою. Про гігієну ротової порожнини після кожного прийому їжі говорити не доводиться, такої можливості немає практично ні в кого. На перший погляд, у цьому немає нічого страшного, але це не так. Важливо пам'ятати, що відсутність регулярної ретельної гігієни рота та зубів дуже шкодить їхньому здоров'ю. Усі зусилля догляду за ними може перекреслити лише одна ця звичка.

Зловживання курінням

Усім відомо, що затятим курцям немає місця в лавах здорових людей. На жаль, шанувальників тютюну це не зупиняє, хоча насамперед від куріння страждають їхні зуби. Саме вони схильні до руйнування через перепади температури. Крім того, нікотин і смоли осідають на зубній поверхні, надаючи емалі негарного жовтого або сірого відтінку. Не кажучи вже про те, що карієс та дрібні тріщини в зубах розвиваються набагато швидше, а продукти горіння часто викликають онкологію горла та ротової порожнини. Вже хоча б через це варто покинути курити.

Захоплення солодощами

Багато хто пам'ятає з дитинства, що надмірне вживання солодкого шкідливе для зубів. Особливо шкідливі для їхнього здоров'я тверді льодяники, які довго розсмоктуються. Вони містять багато цукру, що осідає на зубній емалі, утворюючи щільний наліт і створюючи патогенну середу для розмноження шкідливих мікроорганізмів. Тим більше, якщо солодощі розгризати — зуби постраждають подвійно. Заради голлівудської посмішки ласунам необхідно тримати себе в руках і якомога рідше допускати у свій раціон заповітні ласощі. Після їхнього вживання потрібно обов'язково почистити зуби. Це допоможе уникнути неприємних наслідків у вигляді карієсу, захворювання ясен та неприємного запаху з рота.

Відкушування твердих предметів

Коли напохваті немає ножиць, кусачок або елементарної відкривачки для пляшок, у хід ідуть зуби. Їх застосовують для розгризання горіхів, відкорковування пляшок, відкушування та сплющування різних предметів. Це не повний перелік небезпечних дій. Очевидно, що наслідки таких безумств дуже плачні для здоров'я зубів. Сколи, тріщини, карієс, травми ясен, серйозні ушкодження чи повна втрата зубів практично гарантовані тим, хто використовує зуби за призначенням. Не зайве нагадати, що один необдуманий вчинок вдарить не тільки по зубах, а й по гаманцю.

Пірсинг у роті

Тяга прикрашати себе скрізь, де тільки можна, не така нешкідлива, як може здаватися модникам. Металева сережка може не просто пошкодити зуби, а й зламати один із них. Постійний контакт зубної поверхні з стороннім тілом теж небажаний, тому що таким чином ушкоджується емаль. На ній утворюються мікротріщини, що призводить до розвитку карієсу. Для ніжного ясна сусідство з металевою прикрасою зовсім не корисне. Тертя металу об ясно поступово зменшує його об’єм, це викликає цілу низку стоматологічних проблем, аж до втрати зуба. Пірсинг у губах також може завдати чимало неприємностей його власникам, тому що завдяки ньому бактерії розмножуються вдвічі швидше, що викликає інфекції в ротовій порожнині та сприяє виникненню виразок.

Лузання насіння

Обивателі вважають, що насіння сприяє очищенню міжзубних просторів. Насправді це не так. Головне, до чого призводить таке проведення часу, — поява V-подібної виїмки між передніми зубами. Вони вважаються характерною рисою «гризунів». Адже деформація зубів — далеко не весь перелік проблем, які спричиняє любов до насіння. Карієс, сколи, темні плями на зубах та стерта емаль також говорять на користь того, щоб розлюбити це заняття.

Також ми писали про болі у спині через проблеми з щелепою: стоматологи розповідають, як це можливо.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Знижує цукор у крові Холестерин Корисний фрукт
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитання30 хвилин тому
Фото з відкритих джерел
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Телеграм-канал «Стоматологія по-простому»
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитання2 години тому
Пандемія Поширення пташиного грипу H5N1 Хвороби
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитання3 години тому
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитання4 години тому
Достатньо повідомити рацс: у Німеччині спростили процедуру зміни статі в документах
1 хв на прочитання10 годин тому
Лікар назвав популярні напої, які підвищують тиск
1 хв на прочитання11 годин тому
Закарпатські медики дорогою до лікарні запустили серце пацієнту
2 хв на прочитанняВчора