Догори
Дати відгук

6 випадків, коли категорично не можна пити знеболювальні таблетки

Коли ми “глушимо” больові відчуття пігулками ситуація може погіршитися

4 хв на прочитання07 Листопада 2023, 21:14
 Знеболювальні таблетки діагноз Знеболювальні таблетки діагноз
Поділитись:

Так задумано природою, що відчуття болю слугує природним захисним механізмом. Це дає нам сигнал, що в організмі щось не так і на хворе місце потрібно звернути увагу та вжити заходів.

Коли ми “глушимо” больові відчуття пігулками і намагаємося не помічати сигналів, які подає нам тіло, ситуація може погіршитися, і впоратися із запущеною проблемою буде важче.

Звісно, якщо діагноз уже поставлено і людина, наприклад, чекає на операцію або вже проходить курс лікування, терпіти біль не має сенсу і потрібно полегшити свій стан прийомом знеболювальних, прописаних лікарем. Але є ситуації, коли відключати “больову сигналізацію” не можна в жодному разі.

Різкий головний біль

Раптовий сильний головний біль може бути ознакою порушення мозкового кровообігу і початку інсульту. У цій ситуації потрібно кинути всі свої справи і негайно звернутися до лікаря.

Важливо: інсульт розвивається стрімко, і ви можете не встигнути отримати медичну допомогу, якщо вирішите спочатку закінчити прибирання або домити машину.

Зубний біль як реакція на холодне або гаряче

Якщо у вас виникає різкий гострий зубний біль, коли ви їсте або п’єте щось гаряче чи холодне – це ознака пульпіту, тобто запалення зубної тканини. Пульпіт – серйозне стоматологічне захворювання, яке може призвести до видалення зуба. Тому, відчувши біль від ковтка гарячого чаю чи холодного лимонаду, одразу записуйтеся на прийом до стоматолога.

Важливо: інфекція з хворого зуба може потрапити в кров і спровокувати запалення та абсцеси в життєво важливих органах, зокрема в серці та мозку. 

Біль у зап’ясті

Ниючий біль у зап’ясті, який турбує постійно, може бути сигналом про те, що у вас розвивається тунельний синдром. Це “хвороба комп’ютерників”, за якої м’язи і сухожилля в зап’ясті набрякають і здавлюють серединний нерв, що веде до оніміння пальців і порушення рухливості кисті. Такий біль не можна заглушати таблетками, потрібно терміново звернутися до невропатолога.

Важливо: тунельний синдром тільки здається незначним. Якщо хворобу не лікувати, пальці можуть зовсім перестати рухатися і для полегшення стану знадобиться операція.

Сильний біль у грудях

Біль у грудях може бути ознакою серцевого нападу або інфаркту. Причому боліти може не тільки в ділянці серця. Біль може віддавати під лопатку, в плече або в сонячне сплетіння.

Важливо: якщо у вас або в когось поруч із вами виник біль у грудях, негайно викликайте швидку допомогу. Серцевий напад – це небезпечний для життя стан!

Біль у попереку

Біль у попереку, за якого людині важко знайти більш-менш комфортне положення, може бути ознакою запалення нирок. Для обстеження та встановлення діагнозу в таких випадках необхідні аналізи та обстеження, тож не гайте час і запишіться на прийом до лікаря.

Важливо: це дуже серйозний стан, який може призвести до ниркової недостатності, а в разі інфекційного ураження нирок, навіть до зараження крові.

Болі в правій нижній частині живота

Різкий або тягнучий біль у правій нижній частині живота може бути симптомом апендициту. Додатковими, але не обов’язковими ознаками цього невідкладного стану можуть бути висока температура, нудота або блювота. Якщо у вас виникли такі болі, негайно вирушайте до лікарні. Якщо діагноз підтвердиться, вам буде потрібна операція.

Важливо: апендицит може розвиватися стрімко. Якщо вчасно не зробити операцію, запалений апендикс може лопнути, що призведе до перитоніту – запалення черевної порожнини, що є смертельно небезпечним станом.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Очищає кров Корисні продукти Холестерин
Є в кожному холодильнику: експерти назвали продукти, що очищають кров
1 хв на прочитання2 години тому
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитання11 годин тому
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора