Догори
Дати відгук

6-річний хлопчик з Черкас став донором: медики онкологічного центру вперше провели трансплантацію дитині

Уперше в нашому медичному закладі зробили дитячу алогенну трансплантацію кісткового мозку

2 хв на прочитання17 Вересня 2023, 18:00
Поділитись:

У Черкасах вперше провели дитячу алогенну трансплантацію кісткового мозку. Донором для десятирічної пацієнтки став її шестирічний братик. Дівчинку вже виписали із медзакладу.

Таку операцію раніше можна було отримати лише в "Охматдиті", повідомили в пресслужбі Черкаського клінічного онкологічного центру.

Лікарі їх називають Супергероями, адже Настя мужньо перенесла лікарняний етап боротьби з хворобою, а її братик Артем без перебільшення врятував життя сестрі, розповіли в пресслужбі.

"Уперше в нашому медичному закладі зробили дитячу алогенну трансплантацію кісткового мозку. До цього такий вид лікування пацієнти могли отримати лише в НДСЛ «Охматдит». Для 10-річної пацієнтки донором став її 6-річний братик", — додали в пресслужбі.

Родина Насті дізналася про її хворобу у грудні 2021 року. Обстежити дитину повноцінно в Черкасах не вдалося через повномасштабне вторгнення, родина переїхала до Італії, де її наглядали римські колеги.

"Пацієнтці для того, щоб одужати, потрібно було зробити лише трансплантацію кісткового мозку. Мама з дітьми майже рік перебувала за кордоном. Потім повернулися в Україну й вирішили продовжити лікування саме у нашому відділенні, − розповіла завідувачка Центру дитячої онкології та гематології Оксана Глухарева.

За словами медикині, в Черкасах з'ясували, що її 6-річний братик Артем підійшов за всіма показниками.

"Пам’ятаю, коли Артем зайшов до відділення з бабусею, ми запитали, чи знає, чому він сюди прийшов. Він відповів, що прийшов урятувати свою сестру", — додала лікарка.

За словами пані Оксани, не часто так стається, що саме родич може бути донором кісткового мозку, це лише до 30 % випадків.

Із відділення дитячої онкології та гематології дітей проводжали урочисто та вручили їм подарунки від доброчинників.

Бабусі Лідія та Ольга прийшли підтримати внучку:

"Для нас сьогодні дуже зворушливий день, адже ми пройшли складний етап у нашому житті. Не можна висловити словами нашу вдячність лікарям та всьому медичному персоналу, їхня праця неоціненна", − поділилася Лідія Петрівна.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.