Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • 51 млн грн збитків держшахтам спричинили дії злочинної організації: справа в суді

51 млн грн збитків держшахтам спричинили дії злочинної організації: справа в суді

Учасники корупційної схеми фактично встановили контроль над закупівлями державних підприємств

2 хв на прочитання19 Червня 2023, 21:27
Поділитись:

51 млн грн збитків — такі наслідки корупційної схеми, яку "провертали" впродовж 2016-2018 рр. на закупівлях державних підприємств — «Селидіввугілля»,  «Мирноградвугілля» та «Шахтоуправління» десятеро обвинувачених. Вісьмох з них детективи відправили на лаву підсудних  у листопаді 2021 року. Сьогодні детективи скерували до суду справу стосовно решти — директора ТОВ «Доненергоекспорт» та колишнього голови тендерного комітету ДП «Мирноградвугілля. Про це йдеться у пресрелізі НАБУ

За даними слідства, учасники корупційної схеми фактично встановили контроль над закупівлями державних підприємств. Йдеться про весь ланцюг: від моніторингу потреб держпідприємств у закупівлях, формування умов тендерів, комунікації з потенційними постачальниками до визначення очікуваної вартості закупівлі, переможця тендерів та контролю за розрахунками з ним.

У 69 закупівлях зазначених вугледобувних підприємств, які досліджували НАБУ та САП і в яких встановили факти порушення законодавства, договори на постачання отримувала одна компанія. При цьому йшлося про постачання найрізноманітніших позицій: паливно-мастильні матеріали, запасні частини до гірничо-шахтного обладнання, металовироби, кабельна продукція для шахт. Однак фактично ця компанія виконувала роль посередника, перепродуючи з націнкою товар, придбаний в підприємств реального сектору. Ті ж через навмисно створені учасниками схеми перешкоди не мали реальних шансів співпрацювати з держпідприємствами напряму.

Упродовж майже трьох років ці три державні підприємства, виконуючи вказівки організаторів схеми, закупили за завищеними цінами різноманітне обладнання, запасні, витратні матеріали та інші товари, іноді навіть без нагальної потреби, на загальну суму майже 174,5 млн грн, незаконно переплативши понад 51,17 млн грн. 

Дії всіх обвинувачуваних кваліфіковано за ч. 4 ст. 28 - ч.5 ст.191, ч.1 ст.255 КК України. 

Досудове розслідування стосовно директора ТОВ «Доненергоекспорт» та колишнього голови тендерного комітету ДП «Мирноградвугілля» детективи завершили 30 березня 2023 року. 

У зв’язку з їх переховуванням останніх від органів слідства та суду у березні 2023 року слідчим суддею надано дозвіл на здійснення стосовно них спеціального досудового розслідування. 

Загалом у 2020 році в даному провадженні повідомлено про підозру десяти особам: трьом особам повідомлено про підозру 16 березня, шістьом – 19 березня та одному – у квітні.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.