5 способів перемогти осінню хандру: поради від психіатра

5 хв на прочитання08 Жовтня 2024, 21:48
Фото: «Здорові люди»

Зараз би глибше закутатися в теплий плед і з чашкою запашного чаю й антидепресантом-шоколадом, чекаючи на прихід весни.

Попри овіяний лірикою та поезією образ осені, вона давно відома своїм занепадницьким настроєм. Коли ночі стають холоднішими й довшими, а дні похмурішими й коротшими, нема нічого незвичайного в тому, щоб замість припливу сил і нестримних веселощів відчувати спад енергії й легку хандру. Зараз би глибше закутатися в теплий плед і, маючи на відстані витягнутої руки чашку запашного чаю й антидепресант-шоколад, чекати на прихід весни. Натомість доводиться витягувати себе із затишного тепла в круговерть буднів, що тільки посилює осінню хандру. Невже із цим нічого не можна зробити? Можна. Ось що розповідає лікар-психіатр Сергій Осипчик.

Звідки береться осіння хандра

Стан, який можна було б назвати хандрою, притаманний восени багатьом людям.

Тому є кілька причин:

Ці причини створюють передумови для загального не зовсім позитивного осіннього настрою. Важливо, що сезонна хандра — це не психічний розлад і не патологія. Лікувати її не потрібно. Проте щоб легше адаптуватися до осені, нормалізувати настрій, підвищити працездатність, відчувати бадьорість і приплив сил, потрібно собі допомогти.

5 способів позбутися хандри

Більше часу проводьте на свіжому повітрі. Попри спокусу сховатися від усіх під пухнастою ковдрою, мотивуйте себе вийти на прогулянку. Гіподинамія та постійне перебування в замкнутому просторі — обтяжливі для сезонного спліну фактори. Доведено, що проведення часу надворі підвищує імунітет і допомагає знизити симптоми стресу, тривоги та депресії. Постарайтеся щодня робити хоча б півгодинну прогулянку, бажано в парку чи подалі від жвавих доріг з інтенсивним транспортним сполученням.

Їжте теплу їжу, багату на вітаміни та поживні речовини, уникайте перекусів і сухом'ятки. Осінні місяці рясніють овочами — гріх цим не скористатися. Включайте у свій раціон якнайбільше листової зелені й овочів, багатих на вітаміни С, D, групи B, цинк і магній. Це нутрієнти, особливо відомі своєю імуномодулюючою дією. Дуже важливо не пропускати їди, яка включає гарячі страви (мінімум двічі на день). Тепла їжа важлива не тільки для забезпечення оптимальних процесів в організмі — вона створює атмосферу тепла та затишку, хоч би де ви перебували. Ростбіф із печеною картоплею, цибулею й часником або форель у фользі з овочевим гарніром — це не тільки смачні, а й напрочуд поживні та зігрівальні страви в холодну пору року.

Якщо перекусів ніяк не вдається уникнути, віддайте перевагу горіхам, авокадо, чорному шоколаду. Речовини, що містяться в них, активізують вироблення серотоніну, а це якраз те, що потрібно, щоб подолати осінню апатію й хандру.

Пийте зелений чай — він багатий на антиоксиданти, речовини та сполуки, які сприяють оптимальному травленню, захищають і живлять слизову оболонку кишківника та борються з дегенеративними захворюваннями. Корисні властивості зеленого чаю не залежать від температури, тому він однаково корисний як прохолодний напій у спекотний день і зігріваючий — вологої осені.

Висипайтеся. Одним із головних показників розладу адаптації та психічної дисфункціональності є порушення сну. Якщо ви помітили, що з настанням осені відчуваєте труднощі із засинанням або сон став значно коротшим, більш поверховим, ви часто прокидаєтеся серед ночі чи вам важко прокинутися вранці, хоча тривалість нічного сну була достатньою, — це може свідчити про те, що організм не справляється з енергоінформаційним навантаженням і є розлад адаптації, пов'язаний зі зміною сезонів року.

Дефіцит сну, пов'язаний із порушенням тривалості чи погіршенням його якості, знижує захисні сили організму та може стати однією з причин не лише психічної, а й фізичної вразливості людини.

Організм реагує на безсоння, виробляючи більше гормонів стресу, які підвищують кров'яний тиск і тим самим збільшують ризик серцево-судинних патологій — інсульту й інфаркту. Тому достатньо тривалий і якісний сон має вкрай важливе значення не тільки для того, щоб залишатися працездатним і бадьорим, у гарному настрої, але також фізично здоровим. Якщо ви не можете самостійно впоратися з безсонням, обов'язково зверніться за допомогою до лікаря.

Не перепрацьовуйте. Осінь — це час, коли потрібно більше відпочивати. Дивно, чи не так? Особливо якщо довгі роки нас вчили навпаки: битва за врожай, дачні страждання та страшилки про голодні зими, якщо восени як слід не попотіти.

На щастя, ми живемо в епоху продовольчого достатку, і люди частіше гинуть не з голоду, а від того, що не дбають про себе. Працювати не покладаючи рук — найкоротший шлях до емоційного та професійного вигоряння та депресії. У всьому важливий баланс. Просто пам'ятайте: добре працює той, хто добре відпочиває.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: