Догори
Дати відгук

5 садових рослин обов'язково треба обрізати перед зимою для шикарного врожаю

Правильна обрізка сприяє здоров'ю та продуктивності рослин.

2 хв на прочитання31 Жовтня 2023, 13:00
Садівник розповіла які 5 садових рослин обов'язково треба обрізати Садівник розповіла які 5 садових рослин обов'язково треба обрізати
Поділитись:

Експерт Ліндсі Честейн з блогу Waddle and the Cluck home and garden розповіла, що вона вважає, що п'ять найважливіших рослин для обрізки в жовтні - це кущі троянд, плодові дерева, гортензії, багаторічні рослини та вічнозелені чагарники.

"Листопад - сприятливий час для обрізки багатьох чагарників і дерев, оскільки вони вступають у період спокою. Правильна обрізка сприяє здоров'ю та продуктивності рослин. Обов'язково стерилізуйте секатори після рослин і робіть зрізи лише над бруньками, які спрямовані назовні", - каже вона.

Як правильно обрізати дерева і кущі восени

Якщо у вас є кучеряві гортензії, то їх слід обрізати восени, після літнього цвітіння. Однак різні сорти мають різні потреби. Якщо у вас гортензія з великим листям, то слід залишити на рослині частину зів'ялих квіток, щоб забезпечити захист від морозу для ніжних ростових бруньок внизу, а подальшу сильну обрізку проводити навесні.

Що стосується троянд, то тут також важливий їхній сорт, оскільки в'юнкі та розгалужені сорти потребують осінньої обрізки, а чагарники та інші сорти слід сильно обрізати після настання основних заморозків наприкінці зими та на початку весни.

Якщо ваш сад схильний до сильних вітрів, проведіть восени обрізку троянд, щоб зменшити шкоду, яку може завдати вітер. Для того, щоб троянда не постраждала, досить видалити приблизно третину її висоти.

Вічнозелені чагарники, як правило, не вимагають особливого догляду, але якщо ви хочете привести їх в порядок, видаліть менше третини рослини, оскільки обрізка більшої частини може завдати шкоди, говорить Честейн.

Проводити обрізку плодових дерев слід прагнути, щоб створити в кроні "відкриту келихоподібну форму". Видаляйте лише близько третини гілок, включно з тими, що ростуть до центру чаші, хворі та пошкоджені гілки. Це сприятиме зростанню нових гілок і дозволить повітрю і сонячному світлу проникати крізь них. Експерт рекомендує робити це з листопада до березня, щоб стимулювати найбільший ріст плодів на наступний рік.

Обрізка багаторічних рослин в цю пору року корисна тим, що це допомагає уникнути грибкових проблем. Хвороби можуть перезимувати в мертвому і гнилому листі, яке також може стати укриттям для слимаків та інших шкідників. Рекомендується проводити обрізку до рівня трохи вище нового росту.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Посадовці Держспоживслужби організувала схему поборів з фермерів
Посадовці Держспоживслужби організували схему поборів з фермерів
1 хв на прочитання3 години тому
Податок на землю. Фото: Апостроф
Триває робота над єдиним підходом до сплати земельного податку установами заповідного фонду
2 хв на прочитання4 години тому
Позбутися попелиці Часник Гарний урожай
Як часник допомагає позбутися попелиці: дієвий народний засіб
1 хв на прочитання8 годин тому
Чебуреки з солодкою начинкою Рецепт приготування
Альтернатива пиріжкам: як приготувати чебуреки з солодкою начинкою
1 хв на прочитання9 годин тому
Гречаний суп із морською капустою та консервованим горошком — готується просто і смачно
1 хв на прочитання19 годин тому
Рецепт приготування справжніх Полтавських галушок
2 хв на прочитанняВчора
Пустельна Мавританія почала вирощувати пшеницю у промислових масштабах
1 хв на прочитанняВчора
В Україні встановили Рекорд з наймасовішого розпису писанок майстрами різних регіонів країни (ФОТО)
2 хв на прочитанняВчора