Догори
Дати відгук

5 популярних ліків, від яких шкоди може бути більше, ніж користі

Цим створюють собі неприємності через побічні ефекти.

5 хв на прочитання21 Січня 2023, 22:28
Поділитись:

Лікування за порадою сусідки, знайомих чи «експертів» з Інтернету дуже популярне. Тому з появою кашлю, підвищення температури, діареї чи підвищення тиску часто люди не поспішають до лікаря. Вони дістають домашню аптечку, в якій зібрано багато ліків (іноді ще й прострочених). Здавалося б, чим нашкодить жарознижувальна або сечогінна пігулка?

АПТЕЧКА «ПРО ВСЯК ВИПАДОК»

Ознаки ГРВІ, набряки, кашель або висипання на шкірі багато хто не вважає серйозними симптомами. Тому й звертатися до лікаря із цими скаргами не поспішають. Завжди можна дістати аптечку, в якій є таблетки, капсули, порошки або мікстури на всі випадки життя. Добре, якщо ці препарати зберігаються правильно і не прострочені.

У цьому випадку очікується від них того ефекту, що заявлено в інструкції. Але часто в аптечці ревізії не було багато років, тому лікування препаратами може перетворитися на шкоду для організму. Та й сам набір «екстренних» препаратів ніяк не можна назвати безпечним: є ціла низка ліків, які хоч і здаються невинними, насправді можуть провокувати небезпечні ефекти. Ми склали топ цих засобів.

АНТИБІОТИКИ

Вони знищують бактерії, які є в організмі, в кращому разі патогенні, але найчастіше — все поспіль, включаючи й власний мікробіом. Біль у животі, розлади кишечника, нудота, висипання на шкірі, молочниця, головний біль та фоточутливість – ось далеко не повний список ефектів від самолікування препаратами. А якщо це діти, небезпечних наслідків може бути ще більше.

Проблема ще й у тому, що багато людей приймають антибіотики «по кожному чиху», коли вони зовсім не потрібні. І цим створюють собі неприємності через побічні ефекти.

ВІД БОЛЮ, ЖАРУ ТА ЗАПАЛЕННЯ

Препарати, що належать до групи НПЗЗ — нестероїдні протизапальні (тобто негормональні), одні з препаратів, що купуються найбільше для самостійного застосування. Парацетамол, анальгін або ібупрофен хоча б раз у житті приймав будь-який з нас, хоча один з них зараз напевно лежить у вашій аптечці. Так, коли підвищується температура, це найперші препарати, які можуть її знизити.

Здавалося б, це добре, що ми збиваємо температуру і усуваємо біль, нездужання? Але ні. Ми лише прибираємо симптоми, при цьому не впливаючи на причини. Лікарі не втомлюються повторювати, до жарознижувальних препаратів потрібно ставитись обережно, знижувати потрібно не будь-яку температуру, а лише небезпечну – понад 38,5 у дорослих. І приймати препарати потрібно тільки за фактом – коли вони реально потрібні, але ніяк не тричі на день протягом 5-7 діб. Ці засоби сильно подразнюють шлунок, можуть впливати на кров, маскують серйозні патології, через що вони прогресують та ускладнюються.

КРАПЛІ ТА СПРЕЇ «ДЛЯ НОСА»

Судинозвужувальні препарати, які допомагають усунути закладеність та нежить, ще одна група засобів, які є майже в кожному будинку та небезпечні при самолікуванні. Особливо – у дітей! Але скрізь в інструкціях наголошують — не можна застосовувати без консультації з лікарем і довше 3-5 днів, і це недарма.

Частина ліків так чи інакше всмоктується зі слизових та провокує звуження судин мозку, впливає на тиск, викликає головний біль та запаморочення. А у дітей ризик побічних ефектів через випадкове передозування ще вищий: у них можливі втрати свідомості, судомні напади і навіть кома. І це особливо можливо, якщо батьки використовують «дорослі» краплі, вважаючи їх невинними.

ЗАСОБИ ПРОТИ ДІАРЕЇ

Нерідко ці препарати рекламують навіть по телевізору, але мало хто звертає увагу на дрібний шрифт унизу: “Перед застосуванням обов’язково порадьтеся з лікарем”. Але ми, якщо раптом виникла проблема з кишківником, поспішаємо не до лікаря, а в домашню аптечку. І цим робимо собі лише гірше, уповільнюючи процес одужання.

Звичайно, мало кому приносить задоволення часте відвідування туалету, але важливо пам’ятати – діарея відноситься до захисних реакцій (як і блювання). Організм, розріджуючи стул і частуючи його, максимально швидко виводить патогенні бактерії, віруси та продукти метаболізму, щоб вони не отруювали тіло. Тому, гальмуючи діарею, ми самі собі шкодимо. За деяких патологій ці ліки взагалі можуть довести до реанімації.

ПРЕПАРАТИ ВІД КАШЛЮ

Це найбільша група засобів, серед яких ліки саме «від кашлю» — дуже вузька, але й найбільш небезпечна категорія. Це ті препарати, які пригнічують кашель лише на рівні центрів мозку. Їх застосовують тільки і виключно при болісному та сухому кашлі, який не дає відпочинку та сну.

Категорично не можна такі препарати поєднувати з будь-якими засобами, які розріджують та стимулюють відходження мокротиння, оскільки при придушенні кашлю мокротиння не відходитиме, накопичиться в бронхах і легеневій тканині, що загрожує ускладненнями аж до бронхіту та застійної пневмонії.

При кашлі, що виникає на тлі нежиті, взагалі не потрібні ніякі сиропи або порошки, а потрібно промивати ніс, щоб слиз не стікав по задній стінці і не дратував горло.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитаннягодина тому
Зерносховище: вистава про Голодомор
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитання2 години тому
Коли починається Петрів піст
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитання3 години тому
Привласнили майже 25 мільйонів гривень на будівництві Палацу спорту.
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитання6 годин тому
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитання7 годин тому
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
1 хв на прочитання8 годин тому
У Черкасах пересадили кістковий мозок пацієнту, донора для якого шукали 15 років і знайшли в США
3 хв на прочитання15 годин тому
В Києві розкрили канал постачання наркотиків: вилучено кокаїну на $250 тисяч
1 хв на прочитання16 годин тому
Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Тюльпани — окраса весняного саду (ФОТО)
1 хв на прочитання29 Березня 2024
Режим економії вуличного освітлення в Одесі
Вуличне освітлення в Одесі - в режимі економії
1 хв на прочитання4 години тому
Вітрова електростанція на Полтавщині. Фото ілюстративне
Для будівництва вітрової електростанції на Полтавщині виділять 47 тис. га
1 хв на прочитання5 годин тому
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання9 годин тому
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання10 годин тому
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання11 годин тому
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання12 годин тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання12 годин тому