Одна з найцінніших особливостей горіхів – це вміст в них великої кількості омега-3 жирних кислот. Їх регулярне споживання має доведений оздоровчий ефект, що виражається в зниженні рівня холестерину, профілактиці серцевих нападів, інсультів.
Згідно з даними, збільшення кількості з’їдаються людиною горіхів зменшує концентрацію запальних біомаркерів в організмі. Для цього, на думку вчених, потрібно вживати п’ять порцій на тиждень (одна порція – 25 грамів).
Дослідники виділяють п’ять видів горіхів, які можуть діяти краще ліків на різні органи і системи організму.
Цей смачний горішок — справжній чемпіон користі та поживності.
Всього одна жменька (близько 28 г) мигдалю містить:
Також, за даними дослідження вчених з Інституту харчових наук та технологій Університету Фучжоу, мигдаль може позитивно впливати на стан мікрофлори кишківника та сприяти збільшенню кількості корисних бактерій, включно з біфідобактеріями та лактобактеріями.
У людей з діабетом мигдаль може сприяти зниженню цукру у крові аж на 30%, але для здорових людей цукрознижуючий ефект чомусь зовсім незначний — свідчать дослідження Університету Аризони.
Тобто, мигдаль цілком може стати повноцінним та дуже корисним перекусом. Але далеко не всі люблять його настільки, щоб їсти без нічого.
Ідея для введення у раціон: мелений мигдаль стане чудовою паніровкою, також його можна додавати у зелені салати та випічку.
Якщо запашний мигдаль — горішок «на любителя», то знайти людину, яка не любить фісташки, буде складно. І не дарма: у нашому корисному рейтингу вони другі.
Жменька фісташок (близько 28 г) містить:
Фісташки також сприяють зниженню цукру у крові — стверджують у Центрі клінічного харчування та модифікації факторів ризику (Торонто), а ще вони можуть знижувати рівень окиснення в організмі, що дуже добре впливає на загальний стан здоров'я.
Ідея для введення у раціон: фісташки — чудовий інгредієнт для соусів, завдяки своєму яскравому, але ніжному смаку та аромату. Також вони підходять для приготування домашнього морозива, кремів та топінгів.
Звичні та доступні нам з дитинства, вони не так часто потрапляють у різноманітні топи популярності. А дарма.
Одна жменька (близько 28 г) грецьких горіхів містить:
Грецькі горіхи мають природну протизапальну дію — довели дослідження Департаменту харчування університету Лома Лінда. Саме через запалення в організмі ми не можемо побороти чимало хронічних захворювань, тому це дуже вагомий аргумент на користь грецьких горіхів.
А ще, дослідження проведене серед студентів в Університеті Ендрюса, довело, що грецький горіх дійсно може позитивно впливати на процес мислення.
Ідея для введення у раціон: за логікою дослідження вище, якщо почнете їсти волоські горіхи, то й самі вигадаєте купу способів їх застосування. Але ми все ж радимо спробувати додавати грецькі горіхи у соуси для м'ясних, бобових та овочевих страв.
Якщо грецькі горіхи частенько залишають без уваги, то пекан — це популярно, модно та смачно мало не для всіх. Стосовно користі — тут теж все досить добре.
У одній жменьці (близько 28 г) пеканів:
Пекан містить чимало поліфенолів, які є природними антиоксидантами. Чотирьохтижневе дослідження Департаменту харчування університету Лома Лінда показало, що люди, які замінили пеканом 20% від денної норми своїх калорій мали поліпшення антиоксидантних профілів, що важливо для здорового функціонування всього організму.
Ідея для введення у раціон: найкраще — подрібнити шматочками та додавати до салатів або випічки.
Макадамію називають королевою горіхів, і справа, як виявилось, не лише у ціні. Вона справді має багато корисного у складі.
В одній жменьці (28 г) горіхів Макадамія:
Згідно з результатами досліджень, Макадамія також сприяє зменшенню окисних та запальних процесів у організмі, окрім того, вона дуже поживна, містить багато корисних мононенасичених жирів, які легко засвоюються.
Ідея для введення у раціон: додавайте у фруктові салати — так легкий десерт стане більш поживним, і ви нескоро знову пірнете до холодильника у пошуках солодощів. Макадамія стане чудовим доповненням до сніданку, коли нашому організму необхідний заряд сил.