Догори
Дати відгук

5-метровий пітон повністю проковтнув крокодила (ВІДЕО)

Вирішено було провести розтин і витягти її

2 хв на прочитання20 Листопада 2022, 15:00
Поділитись:

Ветеринари Національного парку «Еверглейдс» у США провели розтин спійманої змії завдовжки близько 5,5 метра. А всередині знайшли іншого хижака — 1,5-метрового алігатора. За словами вчених, такий тяжкий обід для бірманського пітона — незвичайне явище. Відео, на якому крокодила дістають зі змії, вражає.

Про це пише Bituk Media, з посиланням на LiveScience.

Група біологів парку вивчала інвазивні види рослин у той момент, коли натрапила на гігантського бірманського пітона. Правила охорони дикої природи у Флориді наказують відловлювати та вбивати цих змій, оскільки вони теж є інвазивними (такими, що здатні проникати в організм (людини, тварин і рослин), і поширюватися в ньому, – ред). У 70-х роках минулого століття бірманських пітонів незаконно завезли та випустили у навколишнє середовище.

Після цього їхня витривала популяція так розрослася, що почала становити загрозу для місцевих екосистем. Пітони знищили 99% місцевих єнотів, 98% опосумів і 87% рисів. Тому рекомендовано присипляти цей вид на місці – ліцензія не потрібна.

Дослідники, дотримуючись цих правил, змію приспали. Однак, за їхніми словами, було очевидно, що останній обід змії був дуже важким і всередині пітона знаходиться якась інша велика тварина.

Вирішено було провести розтин і витягти її. Патологоанатомам довелось розрізати шкіру та тканини шлунка, після чого звідти дістали мертвого алігатора.

“Проковтнутий алігатор був настільки неушкодженим, що, здавалося, міг підвестися і вийти з кімнати”, розповіла спеціаліст з інвазивної герпетофауни Флориди Розі Мур. За її словами, пітон почав перетравлювати його, але єдині видимі сліди цього з’явилися тільки на шкірі в деяких місцях.

Ветеринари зазначають, що це вже не перший випадок, коли бірманські пітони ковтають крокодилів цілком. Проте здебільшого змії надають перевагу дрібнішій здобичі: птахам, гризунам і не надто великим ссавцям.

Щоб проковтнути такий масивний обід, як алігатор, змії можуть розтягувати щелепи спеціальним чином. Верхня та нижня щелепи у них з’єднані шматком еластичної шкіри – вона дозволяє відкривати рота до 76 см завширшки.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.