Догори
Дати відгук

5 грудня світове суспільство відзначає Всесвітній день ґрунтів

Ґрунт справедливо називають головним багатством держави та планети.

2 хв на прочитання05 Грудня 2023, 11:00
Всесвітній день ґрунтів що це за свято Всесвітній день ґрунтів що це за свято
Поділитись:

Щороку 5 грудня за підтримки продовольчої і сільськогосподарської організації ООН відзначають Всесвітній день ґрунтів (World Soil Day).

Вперше з ініціативою установи Всесвітнього дня ґрунтів виступив Міжнародний союз ґрунтознавства (IUSS) у 2002 році. Однак лише в грудні 2013 року на 68-ій Генеральній Асамблеї ООН 5 грудня було офіційно проголошено Всесвітнім днем ґрунтів. Крім того, 2015 рік став Всесвітнім роком ґрунту. 

Ґрунти – це основний ресурс виробництва в сільському господарстві. Вони забезпечують життєво необхідні екосистемні функції і є основним засобом виробництва продуктів харчування, кормів, палива, природного волокна і лікарських засобів, що мають важливе значення для забезпечення добробуту людини.

Україна має унікальне багатство — майже 60 відсотків її площі зайнято чорноземними ґрунтами, які за своїми характеристиками кореневмісного шару, властивостями, потенціалом родючості, придатністю до вирощування багатьох польових культур не мають собі рівних.

Займає перше місце у світі за часткою земель сільськогосподарського призначення. Також Україна володіє близько 4% світових запасів чорнозему,  ґрунту з найвищими продуктивними властивостями, здатного давати високі врожаї при мінімальних затратах та за належних умов. 

День ґрунту повинен об’єднувати людей у світі для загальної справи – захист наших ґрунтів від виснаження, руйнації, деградації, а також для відтворення їх родючості. Це нелегка і разом із тим благородна справа. Ґрунт справедливо називають головним багатством держави та планети. Проте в усіх частинах світу деградація ґрунтів є швидко зростаючою проблемою.

Близько 33 відсотків ґрунтів у всьому світі вже піддалися деградації внаслідок процесу урбанізації. Додаткову загрозу представляють ерозія ґрунтів, виснаження поживних речовин в ґрунтах і їх засолення, висихання і забруднення.

Ґрунт – це природний ресурс, який нелегко піддається відновленню. 

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.