Чинники ризику – це захворювання, стани здоров’я, особливості способу життя, що підвищують ризик мати інсульт. Останні наукові дослідження показали, що лише 10 факторів ризику відповідальні за розвиток 90% усіх випадків інсультів. З іншого боку, ефективна боротьба з факторами ризику дозволила б уникнути 70–80% випадків інсультів. Фактори ризику інсульту можна поділити на дві групи:
Чинники ризику, з якими нічого не вдієш
До факторів, що не піддаються виправленню, належать:
Чинники ризику, на які можна впливати
Найвагоміший фактор ризику інсульту – це високий кров’яний тиск. Ви ризикуєте вже в той момент, якщо ваш верхній тиск перевищує 130, а якщо протягом двох тижнів або довше він тримається на позначці 140 і вище, терміново звертайтеся до лікаря і вживайте заходів. Крім медикаментозних засобів, для нормалізації кров’яного тиску важливо знизити споживання солі, відмовитися від куріння та алкоголю, займатися спортом та переглянути свій щоденний раціон, виключивши з нього легкі вуглеводи, мононасичені жири та продукти, що підвищують рівень «поганого» холестерину.
Холестеринові бляшки в артеріях можуть заважати нормальному кровотоку, перешкоджаючи нормальному кровопостачанню мозку та в результаті викликати інсульт. Безпечний рівень загального холестерину – 200, а підвищений ризик інсульту починається з цифри в 240. Особливо важливо стежити за рівнем ліпопротеїнів дуже низької щільності – саме їх надлишок призводить до відкладення небезпечного нальоту на стінках судин, що призводить до звуження артерій і перешкоджання кровотоку. Регулярно здавайте аналізи та відстежуйте рівень холестерину, а також стежте за своїм раціоном: при підвищенні показників варто скоротити споживання цукру, легких вуглеводів, насичених жирів. Варто їсти більше жирної риби, оливкової олії, інших продуктів, що містять мононенасичені жири, а також щодня знаходити час та можливості для фізичної активності – хоча б для прогулянок.
Коли йдеться про ризик інсульту, не може бути безпечних доз алкоголю: навіть невелика кількість вина або міцнішого напою здатна сильно підвищити ризик цієї небезпечної хвороби. Якщо ж йдеться про регулярне вживання, то інсульт майже неминучий: для жінок «червона зона» починається з однієї порції міцного алкоголю щодня, для чоловіків – із двох.
Усього одна порція напою, підсолодженого за допомогою штучного замінника цукру на день, підвищує ризик інсульту втричі. Соки та напої з цукром також небезпечні для здоров’я серця та судин, але якщо вже вибирати, краще віддавати перевагу їм – як не дивно, ризик від «дієтичних» напоїв значно серйозніший. Втім, найкраще вибирати воду чи молоко.
Кожна викурена цигарка наближає нас до інсульту: куріння підвищує рівень поганого холестерину, одночасно знижуючи рівень хорошого. У результаті судини стають вужчими, які стінки – менш еластичними. Відмова від куріння – це вирішальний захід у профілактиці інсульту. І краще зробити це якнайшвидше.