Догори
Дати відгук

5 фактів про варикоз, які має знати кожна жінка

Факторів, які збільшують ваші шанси отримати варикозне розширення вен, досить багато.

2 хв на прочитання04 Лютого 2022, 23:50
Варикоз Варикоз
Поділитись:

Варикоз вен — одне з найпоширеніших хронічних захворювань, на які страждають жінки в усьому світі. Але, на щастя, якщо вчасно вжити заходів, проблему можна суттєво зменшити або навіть усунути. Головне – почати займатися здоров’ям своїх вен якомога раніше і робити це регулярно.

Спадковість – найбільший фактор ризику

Факторів, які збільшують ваші шанси отримати варикозне розширення вен, досить багато, але спадковість – перший і найвизначальніший. Більш як 80% випадків варикозного розширення вен обумовлено спадковістю. Тому вам треба бути особливо уважними до свого здоров’я, якщо у вашій сім’ї були випадки цього захворювання. Втім, такі фактори як підвищений рівень цукру в крові, зайва вага та вагітність теж впливають на ризик розвитку хвороби.

Варикоз буває не лише на ногах

Варикозне розширення вен, що розвивається через природний тиск маси тіла і сили тяжіння, дійсно найчастіше розвивається на ногах. Але інші форми варикозу можуть з’являтися на шиї, обличчі та інших частинах тіла. Навіть геморой, з яким стикаються багато жінок після вагітності або настання старшого віку, також є формою варикозу.

Зміни у способі життя можуть знизити ризик

Підтримання оптимальної для вас ваги, уникнення сидячого способу життя і тривалого стояння, відмова від одягу, що обтягує, і високих підборів – все це прості дії, які можуть допомогти істотно знизити ризик розвитку захворювання. Якщо у вас немає генетичної схильності, цих заходів профілактики може бути достатньо, щоб практично повністю захистити себе від розвитку варикозу.

Варикоз – не лише косметична проблема

Лікування потребують не всі варикозні вени, деякі з них можуть виявитися просто косметичною проблемою. Але важливо знати симптоми, при появі яких потрібно обов’язково звернутися до лікаря: тяжкість, біль, набряки, свербіж, печіння, оніміння, спазми та синдром неспокійних ніг. І, звичайно, обов’язково потрібно звернутися до лікаря, якщо на шкірі з’являються виразки.

Варикоз рідко розвивається лише в одній області

Погані новини: поява однієї розширеної вени суттєво підвищує ризик розвитку венозної хвороби в іншому місці. Тому особливо важливо вживати заходів профілактики і регулярно обстежуватися у лікаря, якщо ви знайшли розширену вену.

Нагадаємо, COVID-сертифікат про отримання бустерної дози: як згенерувати, скільки діятиме.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.