40 громад закликали уряд пришвидшити розвиток відновлюваної енергетики

3 хв на прочитання15 годин тому
ФОТО: ілюстративне

Громади і профільна організація просять спростити процес енергетичної децентралізації на базі ВДЕ.

Громадська організація "Екоклуб" та 40 українських громад з різних регіонів країни закликали Уряд сприяти швидшому розвитку відновлюваної енергетики. Відповідний лист надіслали Офісу Президента України, Міністру енергетики та Національній комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Підписанти документа закликали владу спростити процес енергетичної децентралізації на базі відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) для забезпечення швидкого енергетичного переходу й покращення ситуації із енергетичної безпеки громад у контексті ситуації у країні.

У коаліції “Енергетичний перехід” наголосили, що наявність сонячних станцій (СЕС) протягом останніх 2,5 років неодноразово полегшувала ситуацію на обʼєктах критичної інфраструктури під час відключень електроенергії у зв’язку з численними зумисними руйнуваннями ворогом енергетичної інфраструктури. Завдяки раніше встановленим сонячним електростанціям у громадах вдавалося на певний період зберігити безперебійну роботу водоканалів чи лікарень.

Зокрема, встановлена ГО “Екоклуб” СЕС для водоканалу у Сумах під час нещодавньої критичної ситуації із відключенням через обстріли дозволила свердловинам насосної станції пропрацювати автономно більше 6 години. Це дало час жителям міста відреагувати на складний виклик. І таких прикладів десятки.

Такий підхід дозволяє громадам не лише забезпечити безперебійну подачу електроенергії до обʼєктів критичної інфраструктури, а й економити кошти та перенаправляти їх на її ремонт та розвиток, а також рухатися до здійснення стратегічної цілі – нульового рівня вуглецю та переходу на безпечну енергетику.

Проте низка об'єктивних чинників і відвертих перепон сповільнюють процеси трансформації енергетики в країні. 

Йдеться, зокрема, про бюрократизацію процесів встановлення обʼєктів ВДЕ, недостатнє поширення інформації про фінансові можливості для впровадження проєктів з використанням ВДЕ, брак спеціалістів для забезпечення процесу встановлення обʼєктів ВДЕ та їх обслуговування. 

Так, наразі у країні відсутній єдиний ресурс, на якому би збиралася уся інформація про наявні програми підтримки розвитку ВДЕ та енергоефективності. Автори звернення пропонують звести усю наявну інформацію на платформі DREAM або на сайті Міненерго.

Наявність нововведених законодавчих спрощень процесу підключень обʼєктів ВДЕ до мережі не завжди працюють через відсутність якісного моніторингу цього процесу Регулятором. На практиці при будь-яких зверненнях громад до операторів систем розподілу, такі звернення опрацьовуються довго, вимоги іноді є такими, що відрізняються від законодавчих, послуги надаються несвоєчасно. Таким чином, процес встановлення обʼєкту ВДЕ та його підключення й введення в експлуатацію суттєво затягується.

Окрім цього попри запровадження “механізму самовиробництва” є лише невелика кількість споживачів, у тому числі, комунальних, які встановили генеруючі установки і змогли скористатись механізмом через незатвердження операторами системи розподілу внутрішніх правил та інструкцій щодо його реалізації, висування завищених технічних вимог, власне трактування операторами вимог законодавства. Підписанти рекомендували Регулятору, до чиєї компетенції належить внесення коректив по цих питаннях, посилити моніторинг виконання законів операторами розподілу, а також прийняти порядок звернень (скарг) на них від громад та реагування на це. 

Учасники Коаліції вже ведуть перемовини з Регулятором щодо цього питання та розпочали відповідну роботу з усунення перепон. Від уряду ж просять розуміння, підтримки і співпраці.

Підписанти звернення  вважають, що на вищеперелічені проблеми слід звернути увагу, оскільки їх вирішення — це внесок у розвиток місцевої децентралізованої енергетики та пришвидшення її розвитку.

Більше новин читайте на GreenPost.

 

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: