Догори
Дати відгук

4 липня - День проти дельфінів в неволі

Тривалість життя дельфінів в неволі зазвичай менша, ніж у дикій природі.

3 хв на прочитання04 Липня 2024, 09:15
Сьогодні 4 липня День дельфінів в неволі Сьогодні 4 липня День дельфінів в неволі
Поділитись:

Дельфіни — це морські ссавці, які відомі своєю розумовою здібністю, соціальною поведінкою та складними звуками спілкування. Однак, умови життя в неволі значно відрізняються від тих, в яких вони живуть у дикій природі. 

Тривалість життя дельфінів в неволі зазвичай менша, ніж у дикій природі. Дельфіни в дикій природі можуть жити до 40-50 років, залежно від виду. Наприклад, афаліни (Tursiops truncatus), один з найбільш поширених видів дельфінів, можуть жити до 40-50 років у дикій природі. Однак, в умовах неволі їх тривалість життя зазвичай становить 20-30 років, хоча є випадки, коли окремі особини доживали і до 40 років.

Умови життя дельфінів в неволі

Умови життя дельфінів в неволі викликають значні суперечки. Хоча в дельфінаріях та океанаріумах намагаються створити середовище, яке максимально нагадує природні умови, багато експертів і зоозахисників стверджують, що цього недостатньо для забезпечення належного рівня добробуту дельфінів.

  •  Обмежений простір: В дикій природі дельфіни пропливають десятки кілометрів щодня, полюючи та соціалізуючись. У неволі ж їх середовище обмежене невеликим басейном, що може призводити до стресу та фізичних проблем.
  •  Соціальна ізоляція: Дельфіни є високо соціальними тваринами. У дикій природі вони живуть в складних соціальних групах. У неволі їх часто утримують у штучних групах або взагалі окремо, що негативно впливає на їх психологічний стан.
  •  Стимуляція: В дикій природі дельфіни залучені до різноманітних видів активності, як-то полювання чи взаємодія з іншими дельфінами. У неволі їм часто бракує таких стимулів, що може призводити до нудьги та поведінкових проблем.
  •  Хвороби: Дельфіни в неволі можуть бути більш схильними до різних захворювань через обмежений простір, відсутність природного раціону та стресові фактори. Зокрема, в неволі у дельфінів часто спостерігаються проблеми з зубами, шкірні інфекції та хронічний стрес.

Хоча існують дельфінарії та океанаріуми, які забезпечують високі стандарти догляду за дельфінами, більшість експертів і зоозахисників погоджуються, що умови життя в неволі не можуть повністю відтворити природне середовище цих високо інтелектуальних і соціальних тварин.

Дельфінарій "Немо" та евакуація білух

З дельфінарію "Немо" евакуювали двох китів-білух через посилення російських обстрілів Харкова. Як писали ЗМІ, тепер 15-річний Пломбір і 14-річна Міранда мешкатимуть в іспанській Валенсії – у найбільшому океанаріумі Європи.

Їхнє природнє середовище існування - Арктика, тому холодна вода для них є життєво необхідною. Через російські обстріли енергетичної інфраструктури дельфінарій почав живитися від генератора, що ускладнило підтримання температури води.

Крім того, останнім часом раціон китів довелося скоротити вдвічі через нестачу кальмарів, оселедців, скумбрії та іншої свіжої риби.

Тому власники дельфінарію вирішили евакуювати білух. Евакуація тривала 36 годин. Були проблемами із транспортними ящиками, які виявилися затісними для білух, та відсутністю важких підйомних кранів у молдовському аеропорті, необхідних для їхнього переміщення. Крім того, рятувальникам довелося винаймати спеціальний вантажний літак, обладнаний власним краном.

Зараз тварини перебувають в океанаріумі Oceanogràfic de Valencia в Іспанії, який вважається найбільшим у Європі.

Підвищення обізнаності про потреби дельфінів та підтримка зусиль, спрямованих на збереження їх природного середовища, є важливими кроками для забезпечення добробуту цих дивовижних створінь.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Нашестя сарани Держпродспоживслужба Одещина Аграрії Загроза урожаю
На Одещині виявили нашестя сарани: Держпродспоживслужба попереджає аграріїв
1 хв на прочитання6 годин тому
Зрубав дерев На Прикарпатті Завдав шкоди Довкіллю
Зрубав дерев на понад три мільйони гривень: на Прикарпатті піймали службовця
1 хв на прочитання12 годин тому
Фото: Xiaomi
Компанія Xiaomi випустила браслет для відлякування комарів. І це не єдиний такий девайс
2 хв на прочитання15 годин тому
Рибне господарство еРиба Державна електронна система
Спрощення отримання послуг у сфері рибного господарства: В Україні стартує робота нових компонентів еРиба
1 хв на прочитання15 годин тому
Вертикальний сад із піддонів — цікавий інноваційний спосіб озеленення (ФОТО)
1 хв на прочитання18 годин тому
Які квіти висадити на клумбу з мінімальними потребами в догляді
2 хв на прочитанняВчора
Мурахи ампутують лапку своєму родичу, щоб урятувати йому життя — дослідження
1 хв на прочитанняВчора
Бегемоти можуть літати — науковці
3 хв на прочитанняВчора