Догори
Дати відгук

“4 години без електрики щодня”: економістка дала прогноз на зиму для українців

Невтішний прогноз на цю зиму

3 хв на прочитання23 Листопада 2022, 08:30
Поділитись:

Російських атак зазнали всі українські теплоелектростанції (ТЕС) і гідроелектростанції (ГЕС). Також були атаковані всі вузлові підстанції, які розподіляють електроенергію по Україні. Деякі по кілька разів. У системі спостерігається нестача генерації і нові атаки ще більше знижують вироблення електроенергії. Про це 22 листопада, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіла старша наукова співробітниця Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ірина Коссе.

За її словами, великим плюсом є те, що українська влада готувалася до війни і запаслася великою кількістю обладнання.

“Українська влада готувалася саме до нападів на енергоструктури і запаслася великою кількістю обладнання. Саме на цьому зараз ми і виїжджаємо. Тобто, це дає нам можливість ремонтувати і під’єднувати те, що було зруйновано. Сьогодні був виступ голови “Укренерго” Кудрицького, який сказав, що нападу зазнали всі теплоелектростанції та всі гідроелектростанції. Тобто, все те, що не атомна енергетика, по всьому завдавалися удари по кілька разів. Точно так само всі вузлові підстанції, які розподіляють електроенергію по країні, також були атаковані, а деякі по кілька разів, і були станції, які і вісім разів були атаковані. Можемо уявити, наскільки великого удару зазнала українська енергосистема і те, що ми маємо тривалі відімкнення світла, але система функціонує, це дуже великий плюс”, — сказала Коссе.

Експертка каже, що українська енергосистема потребує допомоги для відновлення від європейських партнерів.

“Навіть з точки зору країн ЄС, ніхто не очікував, що система вистоїть, ніхто не робив ніколи таких запасів обладнання, які робила Україна, на жаль, зараз ці запаси, ми розуміємо, що вони виснажуються, і нам потрібно готуватися до нових етапів, тому зараз у нас звернення до всіх країн світу допомогти нам відновити ці запаси обладнання. На жаль, обладнання дуже складне, виготовляється дуже довго, плюс європейські трансформатори, скажімо так, не підходять для нашої системи, у нас трохи інші, іншими потужностями ми оперуємо. Тому йде такий пошук потрібного нам обладнання по всіх країнах світу. Здебільшого, звісно, ми звертаємося до дружніх країн, але й до менш дружніх теж звертаємося”, — додала вона.

Коссе заявила, що в України з енергосистемою зараз дві проблеми.

“Проблема у виробленні електроенергії. Недоступна Запорізька АЕС, найбільша в Європі, давала нам майже 6000 мегаватів. Недоступні від самого початку війни Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС, Запорізької ТЕС, це ще 2000 мегаватів. Тобто, у нас нестача генерації в системі. І ці атаки на наші ТЕС і ГЕС, що залишилися, ще більше знижують ту кількість електроенергії, яку Україна здатна виробляти. У нас знизилося і споживання через те, що наша промисловість працює менше, ніж раніше. Тобто, знизилося споживання промисловості, знизилося споживання населення, частина населення виїхала. Але, тим не менш, той попит, який існує зараз, він не може повністю покриватися пропозицією. Наші електростанції, що залишилися, не покривають споживання, саме це спричиняє планові відімкнення на 4 години щодня, про які говорить нам “Укренерго”. Тобто, наш прогноз на цю зиму — це 4 години без електрики щодня”, — резюмувала старша наукова співробітниця Інституту економічних досліджень і політичних консультацій.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Житлові квартали в новій адміністративній столиці на схід від Каїру, Єгипет, 26 листопада 2023 року. Фото: Reuters
У Єгипті з нуля будують нову столицю посеред пустелі. Місто вже майже готове — ось як воно виглядає (ФОТО)
3 хв на прочитання7 хвилин тому
Дослідження вчених Алкогольні напої Шкідливі звички
Вчені назвали найнебезпечніший вид алкоголю: вбиває серце та сприяє ожирінню
1 хв на прочитання53 хвилини тому
Зображення ілюстративне. Фото: Кордон
Скільки можна грати у відеоігри: несподівана відповідь науковців
2 хв на прочитаннягодина тому
Українське борошно Grain frоm Ukraine Експорт
Судан отримав другу партію українського борошна в рамках ініціативи Grain frоm Ukraine
1 хв на прочитання2 години тому
«Можете нічого не платити»: в Україні хочуть змінити правила щодо інформування пацієнтів про Програму медичних гарантій
1 хв на прочитання3 години тому
На території Чорнобильської зони продовжуються рейди: зафіксовано нові факти порушень
2 хв на прочитання3 години тому
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання4 години тому
Маринад для курки з кока-колою: як замаринувати м'ясо по-новому
1 хв на прочитання5 годин тому