Журнал Food and Chemical Toxicology опублікував дослідження вчених з Національного інституту продовольства в складі Технічного університету Данії про користь риби для подовження життя.
Споживаючи 350 грамів риби в тиждень, з яких 200 грамів – це жирна риба, можна подовжити життя на роки. Одночасно з цим датські лікарі радять знижувати споживання червоного м’яса.
«Найбільшу користь приносить вживання в їжу жирної риби, такої, як оселедець і скумбрія, або суміші жирної і пісної риби, наприклад, камбали і минтаю. Вигоди для здоров’я від цього набагато більше, ніж при вживанні в їжу тільки пісної риби», – заявили автори роботи.
Їх розрахунки показують, що люди можуть продовжити собі роки життя, якщо стануть вживати рибу в зазначеному вище кількості, і одночасно знижуючи при цьому споживання червоного м’яса. Такий принцип харчування знижує ризик смерті в результаті ішемічної хвороби серця.
Вчені нагадують, що риба служить найважливішим постачальником корисних жирних кислот і вітаміну D для організму. Але з її споживанням пов’язані певні ризики, оскільки риба може містити потенційно шкідливі хімікати, зокрема, метил-ртуть. У свою чергу, червоне м’ясо забезпечує організм харчовим залізом, але з його інтенсивним споживанням пов’язаний розвиток різних видів раку.
Як відзначають фахівці, у вживанні рибних продуктів важливий баланс. Представлена ними формула «350 грамів риби в тиждень, з яких 200 грамів – жирні сорти, з одночасним зменшенням кількості червоного м’яса» якраз дозволяє досягти такого балансу. Особливо ефективна ця формула для харчування чоловіків у віці після 50 років, а також жінок дітородного віку.
У той же час вчені рекомендують утримуватися від вживання тунця. За їх словами, це єдиний тип риби, в якому міститься занадто мало корисних жирних кислот і занадто багато – метилртуті.