Догори
Дати відгук

3 лютого - Всесвітній день боротьби з ненормативною лексикою

Ідея свята полягає у необхідності виховання культури спілкування у дітей

1 хв на прочитання03 Лютого 2024, 09:13
3 лютого День боротьби з ненормативною лексикою 3 лютого День боротьби з ненормативною лексикою
Поділитись:

Сьогодні, 3 лютого, і відзначають Всесвітній день боротьби з ненормативною лексикою. Одні стверджують, що це згубна звичка, яка погано впливає на оточуючий світ, інші — кажуть, що це корисно.

Ідея свята полягає у необхідності виховання культури спілкування у дітей і зменшення використання злослів'я у дорослих. Саме дорослі є прикладом для молодшого покоління.

Ненормативна лексика (лайка, матюки, нецензурна мова) – табуйовані слова і фрази, які сприймаються як такі, що можуть образити і мають  непристойні натяки часто сексуального змісту. Така мова перебуває поза звичним стилем спілкування, однак широко використовується на розмовному рівні при вираженні різних емоцій.

Лихослів’я існує з давніх-давен у багатьох народів. Словесна агресія — це, по суті, замінник фізичної агресії. Тому кажуть, що перша людина, яка метнула лайливе слово замість каменя, була творцем цивілізації. 

Мовознавці зазначають, що повністю викоренити лихослів’я з мови неможливо, проте відучити від лайки конкретну людину є цілком можливим. Експерти пропонують замінювати ненормативну лексику менш вульгарними словами, які вживаються в літературній мові.

Вчені з Великої Британії встановили, що лихослів’я допомагає менше відчувати біль і довше витримати її. Дослід показав, що, висловлюючись нецензурно, людина може витерпіти біль у середньому на 40 секунд довше, ніж ті, хто не лихословить. Крім того, після лайки біль відчувається не так сильно.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.