26 червня - Міжнародний день боротьби зі вживанням наркотиків та їх незаконним обігом

2 хв на прочитання26 Червня 2024, 08:45

Від наркоманії щодня помирають понад 300 осіб.

У 1987 році Генеральна Асамблея ООН постановила щорічно відзначати 26 червня  Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами на ознаку рішучості у створенні суспільства, вільного від наркоманії.

У світі нараховується біля 250 млн. хворих на наркоманію, від якої щодня помирають понад 300 осіб.

За результатами багаторічних досліджень ООН зроблено висновок про те, що та країна, у якій більш ніж 7% населення вживають наркотики, є приреченою. Така країна не має майбутнього. За оцінками спеціалістів, близько 4% жителів планети вживають наркотики.

В країнах Європейського Союзу кожний четвертий громадянин вживав наркотики хоча б один раз у житті. Громадяни країн Європейського Союзу щорічно витрачають біля 24 млрд. євро на придбання незаконних наркотиків.

 У 2019 році понад 585 000 людей померли від причин, пов'язаних з вживанням наркотиків, включаючи передозування та захворювання.

Наркотики значно впливають на серцево-судинну систему. Наприклад, кокаїн та метамфетамін можуть викликати серйозні проблеми з серцем, включаючи підвищення кров'яного тиску, нерегулярне серцебиття та навіть серцеві напади. Куріння наркотиків, таких як марихуана та крек-кокаїн, може призвести до пошкодження легенів, бронхіту та хронічної обструктивної хвороби легень (ХОХЛ).

Також вживання наркотиків, таких як героїн та синтетичні опіоїди, може спричинити серйозні пошкодження печінки та нирок, аж до їх відмови. Ін'єкційне вживання наркотиків підвищує ризик передачі інфекційних захворювань, таких як ВІЛ/СНІД та гепатити B і C, через використання нестерильних голок. Наркотики також можуть негативно вплинути на репродуктивну систему, викликаючи проблеми з фертильністю та вагітністю. У вагітних жінок вживання наркотиків може призвести до вроджених вад у дітей.

Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками та їх незаконним обігом покликаний підвищити обізнаність та мобілізувати суспільство на боротьбу з цією проблемою, закликаючи до співпраці у запобіганні наркотичній залежності та підтримці постраждалих.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: