Догори
Дати відгук

23 лютого - День керлінгу: вид спорту, якому більше 500 років

Керлінг - командна шотландська спортивна гра на крижаному майданчику.

2 хв на прочитання23 Лютого 2024, 10:29
Сьогодні 23 лютого День керлінгу Сьогодні 23 лютого День керлінгу
Поділитись:

23 лютого проводиться День керлінгу. Керлінг - командна шотландська спортивна гра на крижаному майданчику, розроблена в 1500-х роках. Ці лютневі заходи у третьої декаді місяця мають традиційний щорічний характер.

Саме слово «керлінг» походить від шотландського дієслова «curr», його можна перекласти як «рев» або «гарчання». Адже в керлінг грали на льоду замерзлих озер, тому камені при русі видавали саме такі звуки. Є також припущення, що назву цей вид спорту отримав від англійського слова «curl». У перекладі на українську мову – «завиток». Камінь на льоду залишає звивистий слід, звідси і назва.

 Вага каменів для керлінгу істотно розрізнялася в різні часи і в різних турнірах. Одні учасники змагалися невеликими каменями вагою в пару кілограмів, інші катали по льоду гіганти масою у 50 і більше кілограмів. Найбільший камінь мав вагу 58,5 кілограмів.

Історія 

У 1457 році Шотландський парламент видав постанову, що забороняє ряд ігор, оскільки вважалося, що вони відволікають людей від відвідування церкви та тренувань у стрільбі з лука. Керлінг під заборону не потрапив, швидше за все, це дало поштовх до його розвитку.

У XVI столітті жителі Кисліта (Шотландія) створили суспільство гравців у керлінг, а перший офіційний клуб гравців у керлінг з’явився у 1716 році. Ще в Кисліті існує штучна дамба розмірами 250 на 100 метрів, яка була полем для гри в керлінг.

Перший чемпіонат світу з керлінгу серед чоловіків пройшов у Фолкерку та Единбурзі у 1959 році, а серед жінок у 1979 році у Шотландії у місті Перт. З 1975 року чемпіонати світу стали регулярними.

В даний час Всесвітня федерація керлінгу об’єднує спортсменів з 61 країни. Найбільш популярний цей спорт, звичайно, в північних країнах – Канаді, Великій Британії, Норвегії, Швеції. Для нашої країни це досить молодий вид спорту. Однак серед членів федерації є й такі екзотичні країни як Гайана, Катар, Нова Зеландія і навіть Нігерія. Збірна Нігерії, наприклад, брала участь у чемпіонаті світу з керлінгу 2019 року, зайнявши там 47 місце.

Більше новин читайте на GreenPost.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Ракус із раною за два дні до того, як його помітили з припаркою з лікарського листя. Фото: Armas
Орангутанг став першою дикою твариною, яка самотужки вилікувала свою рану, зробивши «мазь» із лікарської рослини
3 хв на прочитання32 хвилини тому
Ракета стартапу HyImpulse за кілька днів до запуску. Фото: HyImpulse/Handout/dpa
Тепер і Німеччина: пройшли випробування ракети з двигуном на свічковому воску, яка має транспортувати супутники в космос
1 хв на прочитаннягодина тому
Виготовлення систем ППО Пожежа в Берліні Отруний дим
У Берліні на заводі з виготовлення систем ППО та ракет сталася пожежа: місто в отруйному диму
1 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенероване ШІ
В Арктиці зафіксовано перший випадок смерті моржа від пташиного грипу
2 хв на прочитання3 години тому
Глобальний екологічний фонд допоможе Україні запустити проєкти зі створення сталої транспортної інфраструктури для захисту біорізноманіття
1 хв на прочитання4 години тому
Як пофарбувати яйця до Великодня, використовуючи тільки природні барвники
9 хв на прочитання4 години тому
Україна та Молдова продовжують співпрацю у сфері довкілля та синхронно прямують до ЄС
1 хв на прочитання6 годин тому
Сотні тисяч риб загинули у В'єтнамі — Азія потерпає від палючої спеки
2 хв на прочитання9 годин тому