Догори
Дати відгук

20 листопада - Всесвітній день дитини та Міжнародний день педіатра

Найбільшим скарбом на Землі є діти!

2 хв на прочитання20 Листопада 2023, 12:15
Всесвітній день дитини та Міжнародний день педіатра Всесвітній день дитини та Міжнародний день педіатра
Поділитись:

Найбільшим скарбом на Землі є діти. Бо вони її майбутнє! Діти зі своє появою приносять багато радості та щастя. Уявити життя без дітей, без їх галасу, сміху, навіть, їх пустощів просто нереально! На жаль не завжди діти ростуть у відповідних умовах та отримують ту турботу, яка є необхідною. Є діти, які позбавлені елементарних речей.

Часто це залежить від того, де вони проживають. Проте немає країни у світі, де є 100 відсотково вирішеним питання дитячої освіти, медичної допомоги, дітей сиріт чи домашнього насильства над дітьми.

Цього дня в усьому світі та Україні  святкують Всесвітній день дитини. Свято вигадали, щоб покращити добробут дітей та підлітків. Цього ж дня 1959 року в ООН ухвалили Декларацію про права дитини, а 1989 року – Конвенцію про права дитини.

Всесвітній день дитини виник у 1954 році, коли Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй рекомендувала всім країнам відзначати цей день. У колишньому СРСР та багатьох інших країнах, цей день відзначається 1 червня як Міжнародний день захисту дітей. Пізніше була прийнята "Декларація прав дитини" і "Конвенція прав дитини", і тепер 20 листопада є офіційною датою святкування. Метою цього свята є привернення уваги до питань благополуччя дітей у всьому світі. 

Ще 20 листопада відзначають Міжнародний день педіатра. Свято ініціювала Генеральна Асамблея ООН. Педіатри дбають про здоров’я дітей, а отже, про майбутнє кожної нації та всієї планети. Розвиток педіатрії дозволив людству значно знизити дитячу захворюваність.

20 листопада – що прийнято робити в цей день

До святого Прокла звертаються по допомогу в сімейних справах і зцілення від хвороб, просять захисту від темних сил. Вважається, що цього дня добре миритися і вирішувати застарілі суперечки.

Наші предки вірили, що в Проклов день потрібно:

  • випрати постільну білизну – щоб захистити дім від негараздів;
  • викидати старі меблі – щоб справи пішли в гору;
  • купувати нові речі – вони прослужать довго. 

Тим, хто дотримується посту, сьогодні дозволено їсти гарячу їжу, але без рослинної олії.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.