12 червня – Всесвітній день боротьби з дитячою працею

1 хв на прочитання12 Червня 2024, 08:40

Його мета – привернути увагу до цієї проблеми і необхідності заходів по її ліквідації.

Міжнародна організація праці вперше провела Всесвітній день боротьби з дитячою працею в 2002 році. Відтоді щороку 12 червня уряди, організації роботодавців, працівників, представники громадянського суспільства, а також мільйони людей у всьому світі об’єднують свої зусилля у боротьбі з дитячою працею.

У світі незаконно експлуатують працю близько 152 мільйонів дітей, які не досягли віку виконання трудових обов’язків. Майже половина цих дітей працюють у небезпечних умовах. Понад 70 відсотків зайняті у сільськогосподарських роботах.

За оцінками UNICEF, більшість таких дітей — 72 мільйони — живуть в Африці. В Азії експлуатують 62 мільйонів дітей.

І хоча з 2000 до 2016 року кількість дітей, праця яких використовувалась незаконно, зменшилась на 100 мільйонів, однак за останні три роки темпи зменшення уповільнились. У Дитячому фонді ООН наголошують, що важливим інструментом боротьби з дитячою працею є доступ до шкільної освіти.

Використання дитячої праці, тобто залучення дітей до роботи на регулярній основі, вважається формою експлуатації та визнається незаконним. Конвенція про права дитини гарантує захист дітей від економічної експлуатації та від виконання небезпечної роботи чи такої, яка є перешкодою для здобуття освіти.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: