Догори
Дати відгук

Ядро людини через психоаналіз

2 хв на прочитання18 Вересня 2020, 16:36 1422
Поділитись:

Психоаналіз — це те, про що ви чули, але ще не пробували? Казка чи міф? Все починається в терапії із залагодження дрібних травм і гострих кутів переживань з минулого. Значно пізніше, якщо між двома людьми встановилися довірчі відносини, аналітик запропонує зрушити пласти вашого его глибше. Іноді він виступає в ролі психолога, пропонуючи змінити тактику, але це рідкість і виняток.

З різновекторного руху формуються перші етапи у відкритті позиції «спостерігача». Через те, що ми часто занурені у свої «звичні та симптоматичні» зв'язки із собою та з оточенням, створити-відкрити місце такого плану необхідно.

Це нервовий етап, як і будь-яка робота з істериками, нав'язливими думками, різкими реакціями. На такому шляху зазвичай знайомляться зі структурою свого «я» та «над-я» і відкривають несвідоме, до якого, на думку аналітиків, і необхідно прокласти «ліфт», адже саме в ньому міститься ядро переживань.

З. Фройд та його колеги помічали дивні нестикування. Того, як людина описує свої проблеми і труднощі, і того, як і що вона відчуває. Біля таких нестикувань вас очікує аналітик, зі своєю «оптикою» та досвідом аналізу. Також у цьому напрямку працюють супервізійні групи, куди розміщується текст про роботу з аналізантом (за його згоди), для детального і «групового» погляду.

Якщо ваша тривожність, боязкість, ідеалізації заважають вам жити, то вам потрібен співрозмовник і фахівець, щоб розставити крапки свого его над «i».

Ярослав Пономаренко.

Психотерапевт. Аналітик у проблемно-символічному підході.