Догори
Дати відгук

В Україні зросла кількість притулків для тварин

2 хв на прочитання05 Квітня 2023, 12:35 2384
Поділитись:

Викинув тварину на вулицю – отримав штраф 25 тис. євро або “загримів” на три роки у в’язницю. Саме такі закони діють у Німеччині. У цій країні на конституційному рівні визнано права тварин. Тому безпритульних котів та собак тут немає.

В Україні до початку повномасштабного вторгнення офіційно йшлося про наявність 73 тис. безпритульних тварин, хоча окремі зоозахисники стверджували, що насправді їх кілька сотень тисяч. Статистика справді дуже різниться, але, якою б вона не була тоді, після початку бойових дій зросла в рази. Це пов’язано з тим, що люди змушені були швидко кидати домівки і не завжди встигали забирати домашніх улюбленців.

Внаслідок війни в Україні зросла і кількість притулків для тварин. Наразі їх 510. Кількість тварин в притулках також зросла: на 20-30% у тилових областях, на 100% і більше у притулках прифронтових областей. Нещодавний перепис притулків показав наступні цифри: зараз там знаходиться 25 799 собак та 19 473 коти. Підкреслю, це ті тваринки, яким пощастило отримати хоч якийсь дах над головою. Більшість, особливо у прифронтових районах, на вулиці.

Мене особисто зачепили оті 20-30%, на які збільшилась кількість безпритульних тварин в тилу. Бо ці цифри здебільшого складаються з тваринок, якими господарі вже “награлися”, або втомилися доглядати за ними. Саме тому я почав з Німеччини, адже ця країна одна з тих, що найефективніше вирішує проблему.

“Пташиних ринків” у Німеччині, як і в ЄС, немає, через інтернет у більшості випадків також продавати не можна. Тому 90% котів і собак в ЄС придбані у ліцензованих заводчиків тварин і притулків, які надалі ретельно спостерігають за своїми вихованцями. До речі, в Японії перед купівлею майбутнього домашнього улюбленця до вас можуть навідатися відповідні служби, оцінити умови утримання і навіть провести співбесіду. Нерідко покупцям відмовлять.

Домашня тваринка – це не іграшка. Вона потребує уваги, коштів і дисципліни від господарів. Перед тим як купити або взяти з притулка домашнього улюбленця ретельно зважте всі “за” і “проти”. Якщо не будете на 100% впевнені, що готові до цього, краще відкладіть ідею. Не варто знущатися над живими істотами та збільшувати кількість бродячих тварин.