Догори
Дати відгук

В Україні заборонили збирати гриби?

2 хв на прочитання15 Жовтня 2024, 21:32 1419
Поділитись:

Другий день в деяких ЗМІ несеться страшна новина - парламент заборонив збирати гриби!

А що ж насправді?

Прийнятий у другому читанні

законопроєкт № 9665 спрямований на посилення контролю за незаконним обігом деревини та покарання за відповідні правопорушення. Це важливий крок у боротьбі з нелегальною вирубкою лісів та забезпеченні охорони природних ресурсів.

Основні зміни:

Підвищення штрафів: Раніше штрафи становили 1000-1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Нова редакція передбачає штрафи в розмірі 2000-5000 неоподатковуваних мінімумів, що суттєво збільшує фінансову відповідальність за правопорушення.

За незаконне вирубування, пошкодження, знищення дерев чи чагарників, що заподіяло істотну шкоду покарання збільшили у п’ять разів – від 34 до 85 тисяч гривень.

Ці дії вчинені на заповідних територіях каратимуться штрафом до 170 тисяч гривень, а спричинення тяжких наслідків коштуватиме порушнику від 255 до 425 тисяч гривень.

Посилення адміністративної відповідальності:

Законопроєкт вводить чіткіші рамки для притягнення до відповідальності за самовільне збирання дикорослих плодів, грибів і ягід.

Тепер важливо враховувати, де і за яких умов проводиться збір.

Збір може відбуватися скрізь, де це не заборонено.

Але до відповідальності особа може бути притягнута тільки в разі, якщо такий збір здійснюється на ділянках, де це заборонено або допускається тільки за лісовими квитками.

Звертаю увагу:

Збори в заповідниках: У природних заповідниках та зонах біосферних заповідників суворо заборонено збирати гриби та рослини.

Зони для збору: У зонах регульованої рекреації, буферних зонах національних парків та заказниках можна збирати гриби для особистого споживання, але не в промислових масштабах.

Охорона рідкісних видів: Збір грибів, занесених до Червоної книги України, заборонено, незалежно від їхнього місця зростання. Це важливий аспект, який сприяє збереженню біорізноманіття.

Посилення відповідальності має на меті зменшення незаконних дій у сфері використання лісових ресурсів, що є актуальним для збереження екосистеми та сталого розвитку країни.