Догори
Дати відгук

Цієї весни Україна горить не тільки від війни

2 хв на прочитання27 Березня 2023, 11:51 687
Поділитись:

Самовільні “утилізатори” сухостою, минулорічного листя та трави також активно взялися до роботи. 

Тож не завадить черговий раз нагадати, чому так робити не варто.

Вплив на повітря. Внаслідок спалювання листя в повітря виділяються важкі метали, канцерогени, чадний газ, діоксини тощо. Ці речовини провокують онкологічні захворювання, головний біль, запаморочення, пришвидшене серцебиття. Під час згоряння тонни рослинних залишків у повітря вивільняється приблизно 9 кг мікрочастинок диму. Це причина хвороб дихальної системи.

Вплив на грунт. Крім забруднення повітря, під час горіння знищується насіння рослин і трав на поверхні землі, а також під нею. Руйнується грунтовий покрив і вся його мікрофлора. Після такого підпалу для відновлення грунту, життя рослин і комах потрібно 5-6 років.

У вогні можуть загинути і постраждати звірі, плазуни, земноводні, птахи. На згарищах дуже часто знаходяться згорілі пташині гнізда зі слідами яєць, обгорілих равликів, гризунів, дрібних ссавців.

Ризик виникнення пожеж. Спалювання сухої трави може легко перерости в неочікувану пожежу, особливо в суху та вітряну погоду. Протягом минулорічного березня таким чином в Україні вигоріло понад 10 тис. га.

Для тих, до кого доходить лише через гаманець: штрафи за такі дії складають до 30 тис. грн. А якщо ваша пристрасть до піроманії призведе до пожежі - то 153 тис. грн або ув’язнення до 10 років.

Куди ж дівати листя та суху траву?

Компостувати. Тобто перетворити на добриво. Для цього можна придбати (зробити) спеціальний контейнер або просто викопати яму. Складати в неї листя та інші компоненти, помірно зволожуючи. Компост, отриманий з опалого листя, містить багато поживних речовин для рослин, наприклад азот, фосфор та калій.

Використовувати для мульчування. Тобто подрібнювати опале листя, маленькі гілки, залишки рослинності, суху траву. Потім цією масою покривати грунт. Це допомагає зберегти вологу, підвищити його родючість та захистити рослини від шкідливих впливів погоди.

Наостанок. Україна і так нині у вогні. Досить нам пожеж і диму. Переконаний, що мої читачі не влаштовують вогнищ з минулорічного листя, але обов'язково переповідайте знайомим і друзям про шкоду від цього. Бо, як бачимо, декого не можуть зупинити ані штрафи, ані навіть війна.

Більше з GreenPost
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитаннягодина тому
Прогноз погоди в Україні на 25 квітня
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитання2 години тому
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на операцій з оброблення відходів
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитання3 години тому
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитання4 години тому
Подбайте про онлайн-безпеку: поради від кіберполіції
1 хв на прочитання5 годин тому
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитання6 годин тому
Синоптики пояснили, коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
1 хв на прочитання7 годин тому
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитання8 годин тому