Догори
Дати відгук

Скільки років триватиме розмінування України

4 хв на прочитання27 Квітня 2023, 15:23 4213
Поділитись:

ООН визнали Україну однією з найбільш замінованих держав світу. За даними Mines Advisory Group Україна випереджає за обсягами замінування Сирію та Афганістан. Для розуміння масштабів, фахівці наводять приклади, що площа замінованих територій України дорівнює площі двох Австрій або половині площі Німеччини. В інфопросторі звучать різні цифри та наразі ми орієнтуємось на дані – понад 170 тис км2 або 30% території країни заміновано – забруднені сотнею тисяч вибухонебезпечних предметів: протипіхотними та протитранспортними мінами, касетними боєприпасами та іншими нерозірваними або покинутими боєприпасами.

Існує формула, що один рік бойових дій на території дорівнює 10 років до її повного розмінування. Не забуваймо, що на частині країни війна триває із 2014, то на повне розмінування всіх територій України підуть десятиріччя.

На офіційному сайті ДСНС доступна інтерактивна мапа територій, які потенційно можуть бути забруднені вибухонебезпечними предметами. «Червоні» території, що точно є забруднені, займають значну частину карти. До того ж лише орієнтовно можна оцінити обсяги мінування тимчасово окупованих росією територій із 2014 року. Враховуючи тактику росіян під час відступу масово мінувати все, що можна, частина Донецької й Луганської областей та Криму при звільненні ймовірно можуть виявитись одними із найбільш замінованих регіонів світу.

В Україні зараз складно повноцінно реалізувати євроінтеграційні плани, підтримувати галузь сільського господарства, якщо більше сотні тисяч км2 територій заміновано. 

Сільське господарство одна із головних галузей економіки України, що займає майже 10% ВВП. Крім того, підтримка та розвиток Україною с\г галузі необхідна для продовольчої безпеки світу. Повномасштабне вторгнення росії в Україну значно зменшила площі земель, які придатні для безпечного вирощування зерна та інших культур. Це створює велику проблему для аграрного бізнесу на деокупованих територіях, який через замінування полів не може повноцінно відновити роботу, а це робочі місця, виплати зарплат та податків та зрештою повернення до життя територій, які були під контролем росіян. А ще це замах на продовольчу безпеку світу.

Українських та закордонних фахівців з розмінування просто фізично не вистачає на обсяг тих територій, що потребують зачистки. Важливо, щоб якомога більше компаній, що займаються протимінною діяльністю всередині країни пройшли сертифікацію та могли якісно і професійно робити території безпечними. 

Щоб розв'язувати проблему є і державні програми. Зокрема, Міністерство аграрної політики та продовольства України у співпраці з ДСНС і ЗСУ запустили проєкт Military.feodal, щоб допомогти аграріям прискорити розмінування полів.

До слова, під час нещодавнього відрядження й зустрічі з хорватськими колегами, заручились їх підтримкою, яка я певен перетвориться у практичні кроки по вдосконаленню механізму розмінування, навчаннях українських фахівців й використання хорватського досвіду. Адже після оборонної війни Хорватії проти сербів, вони досі продовжують розміновувати свої території, мають колосальний досвід, найефективніші технології і радо готові ділитись своїми практичними навичками з Україною.

Мінування шкодить довкіллю: лісам, полям, ґрунтам, водним обʼєктам. Під час вибуху уламки вибухонебезпечних обʼєктів впливають негативно на флору й фауну. На міни натрапляють й гинуть тварини, що в кінцевому результаті змушує їх до міграції на інші територій й зменшує біорізноманіття України; від пошкодження уламками на деревах виникає ерозія, що робить ліс вразливим. Часто детонації призводять до загорянь й лісових пожеж. Окремо варто сказати про шкоду ґрунту від важких металів: хром, цинк, залізо, мідь, ртуть після вибуху проникають в ґрунти, далі у підземні води, а з них через воду можуть потрапити в організм людини.

Очищення всіх територій України буде коштувати сотні мільярдів доларів. Для країни, яка зараз воює та наступні десятиріччя буде займатись відбудовою міст та інфраструктури це надзвичайно великі кошти. Тому, потрібно віддати належне, нашим міжнародним партнерам, які розуміють цю проблему та допомагають фінансуванням, проводять навчання та присилають фахівців, щоб допомогти нам розмінувати якомога більше територій. Йдеться зокрема про допомогу від США, Європейського Союзу, Швейцарії та Швейцарського фонду протимінної діяльності, який проводить гуманітарне розмінування в Україні.

Пришвидшити процес розмінування й зробити території України безпечними потрібно перш за все, щоб зберегти життя людей і дати можливість людям спокійно і безпечно жити та працювати в Україні. В кінці 2022 року ДСНС інформувала про 185 загиблих і 404 травмованих від мін з дня повномасштабного вторгнення.

Маємо залучати якомога більше міжнародних партнерів та підтримки до розмінування територій, закупляти спеціальну техніку та розвинути ринок послуг розмінування в Україні. Адже, якою б болючою не була ця правда, але розмінування України триватиме багато десятків років.