Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Блоги
  • Національний план вакцинації має також вирішити питання закупівель вакцини

Національний план вакцинації має також вирішити питання закупівель вакцини

2 хв на прочитання07 Квітня 2021, 09:39 662
Поділитись:

Президент зобов’язав уряд протягом тижня затвердити новий Національний план вакцинації.

Завдання Кабміну — до грудня провести щеплення більшості дорослого населення. Для цього уряд повинен встановити мінімально необхідну щомісячну кількість щеплень, визначити джерела та строки поставки вакцини, та відповідальних осіб за реалізацію плану.

Ситуація з вакцинацією справді не витримує критики та потребує контролю на найвищому рівні.

За останню добу в Україні вакциновано від COVID-19 трохи більше тисячі осіб. У Київській та Одеській області — не проведено жодного щеплення. Інформагенція Blomberg підрахувала, що такими темпами Україна зможе провести щеплення 75 % населення лише через 10 років!

Уряду необхідно зробити висновки та значно прискорити темпи вакцинації. Інакше вже восени нас очікує наступна, вже четверта хвиля коронавірусної хвороби.

Я вважаю, що Національний план вакцинації має також вирішити питання закупівель вакцини. Потрібно повернути до процесу перемовин із виробниками та постачальниками профільному підприємству — ДП «Медичні закупівлі України»!

Нагадаю, уряд передав право укладати контракти з виробниками вакцин міжнародній організації. Попри це, поставки вакцин за комерційними контрактами фактично призупинені. Впевнений, що ДП зможе перезавантажити процес закупівель.

Нам також варто переглянути систему відповідальності за зрив вакцинації у регіонах. Люди, які не змогли організувати процес, мають бути негайно відсторонені.

Уряду нарешті варто розробити та запустити справді масштабну та професійну компанію з популяризації вакцинації та дотримання правил безпеки. Ми у значній мірі програли інформаційну війну, адекватно не оцінивши силу та можливості противників вакцинації. Цю ситуацію потрібно негайно виправляти.