Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Блоги
  • Лікування важкохворих на COVID-19 за допомогою конвалесцентної плазми: кому [не]вигідно?

Лікування важкохворих на COVID-19 за допомогою конвалесцентної плазми: кому [не]вигідно?

2 хв на прочитання28 Червня 2020, 21:55 810
Поділитись:

Здавалось би, чому МОЗ блокує лікування важкохворих на коронавірус за допомогою конвалесцентної плазми? Адже це не вимагає якихось додаткових витрат із бюджету, а сам метод напрочуд простий і безкоштовний.

Але в тому-то й річ, що це безкоштовно. Що вони отримають, якщо дозволять використовувати конвалесцентну плазму? Хто їм занесе відкат? Де виробник, який їм буде «башляти»? Так, судячи з усього, вони звикли думати. Тому й не дозволяють того, що дозволено в усьому світі. Що, у нас донорська служба погано працює чи не вистачає якихось реактивів для тестування? Наскільки мені відомо, таких проблем нема.

Крім того, у подальшому блокуванні дозволу на переливання конвалесцентної плазми зацікавлене ТОВ «Фармацевтичний завод "Біофарма"». Ця українська фармацевтична компанія спеціалізується на розробці та виробництві інноваційних високотехнологічних препаратів із донорської крові людини. Завод «Біофарма» – прекрасне інноваційне виробництво, воно вступило в міжнародний консорціум для створення імуноглобуліну, специфічного саме для SARS-CoV-2. При переливанні плазми переливається маса різних білків та імуноглобулінів. Можна виділити тільки специфічні до цього вірусу. Такі можливості у «Біофарми» є, але для того, щоб запустити це виробництво, потрібно зібрати триста літрів конвалесцентної плазми. Це дуже складне завдання, бо для цього потрібно більше шестисот донорів. Спробуй їх знайти в Україні! А якби дозволили переливати конвалесцетну плазму, то «Біофармі» дісталось би менше плазми. Тому можна думати, що МОЗ має корупційну змову з приватним виробником і не дозволяє переливання конвалесцентної плазми, щоб, не дай Боже, цьому заводу не забракло сировини… Безкоштовної сировини для виробництва не безкоштовного препарату.


Редакція може не поділяти позицію блогерів і не відповідає за достовірність викладених ними фактів