Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Блоги
  • «Гіперімунна плазма» та заява міністра із натяком на корупційну схему

«Гіперімунна плазма» та заява міністра із натяком на корупційну схему

4 хв на прочитання15 Жовтня 2020, 09:37 9098
Поділитись:

Міністр Степанов укотре здивував, хоча можна було вже виробити толерантність до цієї суміші кретинізму з негідництвом. М’якше не можна сформулювати, побачивши новину від 10 жовтня, в якій вживається новий термін, що виник у запаленому мозку нашого міністра – «гіперімунна плазма». Він, мабуть, забув програму 3-го курсу медичного університету і плутає три поняття, зрозумілі кожному адекватному лікареві.

Скріншот проекту постанови Кабміну

 

Є конвалесцентна плазма, тобто плазма перехворілих, лікування якою він так і не може дозволити, хоча це метод, який застосовується в усьому світі. Він має доведену ефективність – знижує на 57% смертність при COVID-19. Це результати американських лікарів – у США на сьогоднішній день проведено більше 82 тисяч інфузій цієї плазми. Конвалесцентна плазма БЕЗКОШТОВНА, але її нема кому просувати. Є купа людей, які подолали цю інфекцію і будуть готові здати свою плазму, щоб урятувати тих, хто перебуває у важкому стані.

Натомість міністр генерує абракадабру про гіперімунну плазму під навіюванням компанії «Біофарма», яка долучилася до міжнародного альянсу зі створення гіперімунного імуноглобуліну. Це зовсім не плазма, а білок, виділений із плазми крові, специфічний саме до білків вірусу SARS-CoV-2. Називати імуноглобулін плазмою неграмотно. Нафта і бензин – це різні речі. Так, бензин роблять із нафти. Із нафти роблять ще багато інших речей, і всі ці речі – також не нафта. Так само і з крові можна виділити різні компоненти. Проводячи аналогію, «гіперімунна плазма» – це як «гіпербензинова нафта».

Отже, йдеться про чистий імуноглобулін, який планує створити Міжнародний альянс, до якого ввійшла наша «Біофарма». І молодець, що ввійшла! Усе було б добре, якби ми не бачили корупціогенну політику з боку держави, спрямовану на підтримку комерційного проекту «Біофарми». Ніхто нашій державі безкоштовно цей імуноглобулін віддавати не збирається – вони збирають плазму (і хочуть збирати ще більше за підтримки держави) для отримання в перспективі препарату, який ще ніхто у світі не випробовував.

Стосовно ж конвалесцентної плазми – повторю, безкоштовної – вже є докази: понад 400 публікацій щодо лікування саме COVID-19. А цей самий специфічний гіперімунний інуноглобулін тільки почали вивчати. Невідомо, чи він буде ефективним. Але наша держава в особі міністра не підтримує безкоштовний доведений метод, але підтримує дуже дорогий метод, який лише у віддаленій перспективі, можливо, буде створений. І тоді держава ще й купуватиме після якихось клінічних досліджень цей препарат…

Можливо, справа не в тому, що Степанова не проінформували належним чином, а в тому, що він свідомо закручує в один клубок три різні поняття: імуноглобулін, Біовен, конвалесцентна плазма.

Біовен – це імуноглобуліни класу G людини, препарат, який продає «Біофарма» (клінічні дослідження при COVID-19 проведено, але їхніх результатів ніхто не бачив), але його вже збирається закуповувати держава. Можливо, в цьому щось і є, але порівняно з конвалесцентною плазмою доказова база Біовену наближається до нуля. На тлі заборони конвалесцентної плазми я бачу лише сприяння набору плазми для виготовлення імуноглобуліну. Але вони не отримають результату, бо люди не дурні: вони не підуть здавати плазму безкоштовно чи за умовну платню для того, щоб хтось нажився на цій біді і продавав за величезні гроші чистий імуноглобулін.

У відкритому доступі можна знайти дані про те, яка кількість діагнозів поставлена за допомогою ПЛР-тестів, а яка за допомогою ІФА (імуно-ферментного аналізу). Проте ФІА-тест не дозволяє поставити діагноз, він не говорить ні про що корисне для лікаря, але є корисним для того, щоб знаходити людей, які можуть бути донорами. І тільки на це держава витрачає щодня величезні кошти. Лікар не може зробити висновку, побачивши наявність антитіл проти SARS-CoV-2. Ну, є антитіла, і шо? Людина хвора чи здорова?

Скріншот із сайту МОЗ. Донорів для «Біофарми» шукають із 30 травня.

Уже є випадки, коли родина стягається на Біовен, бо лікар сказав купити – а коли людина лежить у реанімації, родичі зазвичай не думають, а купують, що лікар сказав. А Біовен в аптеці коштує 8-9 тисяч гривень за 100 мл, і потрібно щонайменше 3 флакони.

Тому йдеться про кругленьку суму – цього разу вже з нашої кишені, бо вони пробивають це за рахунок держави. Ніяких результатів досліджень, але вже вони готові закуповувати…

 

 

Більше з GreenPost
Підкормка для Троянд і Папороті Підживлення рослин
Цей простий засіб стане ефективною підкормкою для троянд та папороті
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитаннягодина тому
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитання2 години тому
Затоплені після сильних дощів житлові квартали міста Цин'юань, провінція Гуандун, Китай, 22 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Потоп на «фабриці світу»: наслідки найбільшої повені у найбільш розвиненому та густонаселеному регіоні Китаю (ФОТО)
2 хв на прочитання3 години тому
В Україні різко зменшується чисельність вовків: екологи б'ють тривогу
1 хв на прочитання4 години тому
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитання4 години тому
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового екологічного проєкту для лісового сектору
2 хв на прочитання5 годин тому
Азія найбільше постраждала від екстремальних погодних умов у 2023 році
2 хв на прочитання6 годин тому