Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Блоги
  • Фіксувати правопорушення на вулиці за перебування на відкритому повітрі правоохоронці права не мають. Але давайте будемо відповідальними

Фіксувати правопорушення на вулиці за перебування на відкритому повітрі правоохоронці права не мають. Але давайте будемо відповідальними

2 хв на прочитання06 Листопада 2020, 17:19 9860
Поділитись:

Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 3891 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19). Підтримали проєкт Закону 262 народних депутата.

Парламент встановив розмір штрафу за недотримування маскового режиму у громадських місцях для громадян у розмірі 170-255 грн. Та дозволив поліцейським та інспекторам Держпраці накладати штраф на місці правопорушення. Хочу надати роз’яснення щодо цього законопроекту.

1. Нові штрафи стосуються лише перебування без маски в громадських будинках та спорудах (торгово-розважальних центрах, ресторанах, кафе, фітнес-центрах) та громадському транспорті (метрополітені, наземному транспорті, маршрутному таксі). Фіксувати правопорушення на вулиці за перебування на відкритому повітрі правоохоронці права не мають. Але давайте будемо відповідальними. Якщо ви перебуваєте на зупинці громадського транспорту або в людному місці, де неможливо забезпечити соціальну дистанцію, то краще вдягнути маску, щоб мінімізувати вірогідність зараження.

2. Маска (або респіратор) повинна бути вдягнута повністю на лице, закривати ніс та рот. Якщо вона звисає на підборідді, то це лише імітація носіння засобу індивідуального захисту. І правоохоронці мають право трактувати це як правопорушення.

3. Маска може бути виготовлена самостійно. Закон це дозволяє. Але, як на мене, це дискусійна норма, яка може провокувати конфлікти та маніпуляції. Адже сьогодні багато людей обмотують лице шарфом або підіймають воріт пальто та роблять вигляд, що така в них маска. Законодавчо чітко не визначено, яким параметрам має відповідати самостійно виготовлена маска. Моя позиція така: все ж таки краще використовувати сертифіковані засоби індивідуального захисту, ніж імітувати їх незрозуміло якою тканиною. Тим більше, що медичні маски є у вільному продажу та за доступною ціною.

Також нагадаю, що у вівторок Верховна Рада ухвалила законопроєкт №3890. Згідно з документом штраф для юридичних осіб (у розмірі від 3400 до 5100 грн) буде накладатись у випадку, якщо власник, наприклад, ТРЦ не проконтролює, щоб всі відвідувачі були в масках. Поліцейські та інспектори Держпраці також зможуть оформлювати постанову про адміністративне правопорушення одразу на місці.

Ці два законопроєкти дозволять впровадити більш дієву систему штрафів за ігнорування маскового режиму.