Догори
Дати відгук

Екологічна освіта: без неї ніяк в Україні

2 хв на прочитання05 Червня 2023, 14:26 958
Поділитись:

Екологічна освіта – запорука екозмін в Україні.

Можна встановити смітники для сортування сміття, прийняти всі необхідні закони та директиви, але станеться так, що люди переважно не будуть сортувати сміття, адже в Україні немає культури поводження з відходами.

Саме тому громадська організація «Екологічна нація» розвиває екологічну освіту й спрямовує найбільшу увагу на дошкільнят, школярів, студентів та молодь: ми віримо, що діти мають знати про свої екоправа вже сьогодні, щоб у майбутньому впливати на державу, суспільство та бізнес активно та ефективно.

Позитивний момент полягає в тому, що громадяни України, які нині проживають за кордоном, потім повернуться додому вже з відповідними знаннями щодо необхідності сортування сміття. Такі приклади вже є: наприклад, люди пожили у Німеччині або Швейцарії, де сортування сміття є обов'язком кожного громадянина й тепер приїхали додому в Україну. Вони, звичайно, починають замислюватися – так-так, це недобре, що у нас всі відходи збираються переважно в один контейнер. Аж ось люди починають виявляти екоактивізм і поступово підключають до цього своїх родичів, друзів, колег по роботі та навіть френдів у соцмережах. Таким чином вплив на свідомість нації посилюватиметься.

Але є один важливий нюанс і він полягає в комплексному підході до становлення екологічної освіти. Бо це не тільки про шкільні предмети на зразок “Я досліджую Світ” у школах, а й про відвідини виставок, екскурсій, фільмів та зустрічей з письменниками, артистами, блогерами та іншими відомими людьми, що підтримують екорух. Адже загально відомий факт: якщо це робить знана людина – її дії хочеться наслідувати. 

Крім того, дітей потрібно залучати до різних активностей: сортування сміття вдома і в школах, проведення суботників на подвір'ях, в парках чи на пляжах, висадження дерев тощо.

І, звичайно, комплексний підхід – це екологічно-освітні реформи. Урядовцям потрібно інтегрувати екологічну освіту не лише на рівні Міндовкілля та Міносвіти, а й на рівнях Мінкультури та інформаційної політики та Міністерства цифрової трансформації. Тільки обопільна державна підтримка екологічної освіти матиме результат, в іншому випадку – все надалі триматиметься на плечах ентузіастів активістів, учителів та бібліотекарів.

 

Більше з GreenPost