Догори
Дати відгук

Масова евтаназія тварин - це не вихід із ситуації

3 хв на прочитання19 Лютого 2020, 14:17
Поділитись:
19.02.2020 Автор: Олег Листопад

Зоозахисники та депутати обговорили зоозахисний законопроект №2351
"Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу)” перед другим читанням. Ухвалений Верховною Радою у першому читанні, законопроект передбачає заборону евтаназії бездомних тварин. Регулювання чисельності тварин планується за допомогою стерилізації.

Під час круглого столу, який відбувся у Комітеті з питань екологічної політики, зокрема йшлося про те, що реєстрація тварин сама по собі не вирішує проблему безпритульних тварин. Учасники заходу обговорили правки, які пропонується внести у документ перед другим читанням.

"Зараз проблема безпритульних тварин вирішується негуманно, шляхом масової евтаназії. Саме для того, щоб зупинити це свавілля потрібен даний законопроект. Натомість треба застосувати комплексний підхід: масова стерилізація бездомних тварин, обмеження розмноження власницьких тварин, які не мають породної цінності, створення можливостей для населення стерилізувати їхніх вихованців, інформаційно-просвітницька робота та посилення відповідальності власників (в тому числі й ідентифікація (чіпування)", – повідомила GreenPost після круглого столу віце-президент Асоціації зоозахисних організацій України Марина Суркова.

На думку  зоозахисниці реєстрація взагалі не вирішує проблему.

"Наприклад, у Харкові з 2007 року діє обов'язкова реєстрація котів і собак. І за відсутність реєстрації є відповідальність, передбачена статтею  154 КУпАП (Кодекс України про адміністративні правопорушення – ред). А толку від цього? Це якось допомогло Харкову вирішити проблему бездомних тварин? Ні. Абсолютно. Зате у нас є шкуродерня (комунальне підприємство "Центр поводження з тваринами" – ред.), яка, до речі, і реєструє тварин, бо саме у них єдина міська електронна база домашніх тварин"", – додала Марина Суркова.

За словами пані Суркової питання використання тварин у цирках,  діяльності дельфінаріїв, хутряних ферм, дослідів над тваринами, притравочних станцій, реєстрації та ідентифікаці тварин планується врегулювати іншими законопроектами.

pixabay

Нагадаємо, що законопроект 2351 вносить понад 60 нових зоозахисних та екологічних норм в 11 діючих законів. Зокрема, передбачається заборонити контролювати чисельність бездомних тварин шляхом евтаназії, комерційне фотографування та пропаганду жорстокого поводження з тваринами, знищення рідкісних видів тварин і рослин, що входять до регіональних “червоних” списків. А за контрабанду диких тварин передбачено кримінальну відповідальність.

GrenPost писав про важливість прийняття даного закону, девіз якого «Не знущайся, не муч, не каліч», та про те, як визволити тварин із «модельного» рабства.

Відомо, що Європарламент виступає проти нелегального продажу котів та собак. Депутати проголосували резоолюцію щодо створення загальноєвропейської системи захисту домашніх котів і собак від нелегельного продажу та посилення санкцій за насильство та неналежне поводження із домашніми тваринами.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Тюльпани — окраса весняного саду (ФОТО)
1 хв на прочитання7 годин тому
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитанняВчора
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитанняВчора
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитанняВчора
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитанняВчора
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитанняВчора
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитанняВчора
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитанняВчора