Догори
Дати відгук

На Чернігівщині почали виробляти низькоалергенне молоко А2

Таке молоко називають «янгольським».

2 хв на прочитання24 Травня 2021, 20:01
Фото: Чернігівська ТПП
Таке молоко називають «молоком майбутнього» Фото: Чернігівська ТПП Таке молоко називають «молоком майбутнього»
Поділитись:

Ічнянський завод сухого молока і масла (Чернігівська область) запустив першу в Україні промислову лінію з розливу та фасування низькоалергенного молока А2. Про це повідомила пресслужба Сумського національного аграрного університету  (СНАУ). 

«На Ічнянському заводі сухого молока і масла запустили першу в Україні лінію з виготовлення молока А2. Для людей, які чутливі до молочного білка казеїну, це не просто подія. Це — шанс на збалансований раціон, а отже, і на збереження здоров’я. За підрахунками експертів, таких людей в Україні приблизно 30 %», — ідеться у повідомленні.

Зазначається, що ідею науковців СНАУ щодо відокремлення корів із генотипом А2, які дають «янгольське» молоко, гендиректор господарства «Ічнянське», що постачає сировину для заводу, Віктор Кияновський підтримав рік тому. Дослідження стада показало, що потрібний генотип має приблизно половина наявних корів (330 із 700). Відтоді почалася робота з посилення стада шляхом запліднення корів биками А2.

Таких корів утримують окремо на кормах власного виробництва. А молоко, яке вони дають, має підвищений вміст білків і жирів. В «Ічнянському» планують за чотири роки цілком перейти на виробництво молока А2.

Дослідженнями з виявлення корів із генотипом А2 займалися науковці СНАУ та Національного медичного інституту ім. О. О. Богомольця. За словами фахівця в галузі генетики, доктора медичних наук, завідувача відділу Інституту фізіології ім. О. О. Богомольця Віктора Досенка, А2 — молоко еволюційне, оскільки воно є «лагідним», особливо для людей похилого віку, й підходить тим, хто має підвищену чутливість до лактози.

«Всі тварини — буйволи, кози, верблюди — мають молоко А2. І саме до такого молока ми маємо повернутися, щоб не мати проблем зі здоров’ям», — сказав він.

Як розповів на презентації лінії директор Ічнянського заводу сухого молока і масла Володимир Довгопол, для виробництва А2 підприємство придбало спеціальне обладнання. На ньому свіже молоко охолоджується та пастеризується.

Сьогодні завод може забезпечити виробництво 2000 пакетів за чотири години. Цього досить, аби нова продукція з’явилася на полицях місцевих мереж Чернігівської та Київської областей. Нині виробник веде перемовини й з продуктовими мережами Сумщини.

Пресслужба СНАУ зауважує, що крафтове виробництво молока А2 у Сумах стартувало ще торік на базі сумської сироварні O`BEREG.

Нагадаємо, що вперше у світі створене «молоко» з мікроводоростей.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: BILD
Навіть коли температура опускається до -30 °С: 10-річна дівчинка з Норвегії вже три роки спить надворі
1 хв на прочитання07 Травня 2024
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Іриси у ландшафтному дизайні: додайте краси до вашого саду (ФОТО)
1 хв на прочитання07 Травня 2024
Народжені 7 травня: гороскоп, стихія, кар'єра та сабіанський символ
Таємниці Тельців, народжених 7 травня: гороскоп, стихія, кар'єра та сабіанський символ
2 хв на прочитання3 години тому
Фото з відкритих джерел
Складно, але можливо: хімік розповів, як можна відновити сивину
4 хв на прочитання4 години тому
Верховний Суд остаточно скасував дозвіл на будівництво вітряків на Боржаві
1 хв на прочитання5 годин тому
Топ-5 найзабрудненіших місць удома та як забезпечити їхню чистоту
2 хв на прочитання6 годин тому
Знижка у 58 млн грн: БЕБ у Сумах вдалося суттєво зменшити вартість ремонту каналізаційного колектора
1 хв на прочитання7 годин тому
«Я не гратиму проти чоловіка»: дартистка відмовилася грати на турнірі проти транс-жінки
1 хв на прочитання7 годин тому