Догори
Дати відгук

Застуда не від холоду: як захистити свій організм від сезонних недуг

Деякі міфи щодо лікування та профілактики не такі вже й міфи.

3 хв на прочитання24 Грудня 2021, 22:22
Поділитись:

Ми звикли вважати нежить і біль у горлі наслідком переохолодження. Але насправді те, що взимку ми хворіємо частіше, насправді пояснюється значно складнішими причинно-наслідковими зв’язками між застудою та холодом, пояснює «Сучасна газета».

Застудою ми називаємо доволі великий перелік захворювань органів дихальної системи. В холодні пори року вони спіткають практично кожного, тому виникає оманлива думка, що саме низькі температури виступають рушійними провокаторами сезонних епідемій. Холод і справді має низку негативних наслідків на організм людини — передусім ідеться про порушення кровообігу та, як наслідок, погіршення харчування тканин. Це призводить до зниження імунітету, але на розвиток застуди впливає лише посередньо. Адже жодне інфекційне захворювання не виникне без наявності збудника  вірусу, бактерії чи інших патогенних мікроорганізмів, наголошує «Сучасна газета».

Низькі температури та підвищена вологість повітря — надзвичайно сприятливе середовище для розвитку збудників інфекційних захворювань. Орім того, з настанням холодів ми частіше перебуваємо в закритих приміщеннях, рідше провітрюємо кімнати та якість нашого харчування помітно знижується. Ці та інші причини також мають суттєвий вплив на стан імунної системи. Дні стають коротші, сонячного світла, завдяки якому організм синтезує вітамін D, стає значно менше. На цьому ж фоні погіршується і загальний психоемоційний стан. Хронічний стрес або ж тривале перебування в пригніченому стані також доволі зменшує наші захисні ресурси.

Застуду і грип викликають віруси, а холод і протяги — тільки додаткові чинники, що ослаблюють імунну систему організму, наголошує лікар УЗД Ірина Рибалко.

Вона нагадує, що, аби вилікувати застуду чи грип, а також захистити свій організм від сезонних недуг, важливо знати, які «ліки» працюють, а які — лише народна вигадка.

Мед — чудо-ліки. Мед справді корисний, але, на жаль, від вірусних інфекцій не вбереже — проте допоможе полегшити перебіг хвороби. Тільки слід пам’ятати, що мед — сильний алерген.

Під час хвороби слід посилено харчуватися. Перетравлювання важкої білкової або жирної їжі вимагає забагато енергії, необхідної організму для боротьби з вірусами. Під час хвороби в раціоні потрібні легкозасвоювані продукти: риба, овочі, фрукти, овочевий бульйон.

При ГРВІ потрібні антибіотики. Небезпечна помилка! Антибіотики безсилі проти вірусної інфекції. Застосування антибіотиків, коли в них немає необхідності, завдає серйозної шкоди здоров’ю. Однак якщо до вірусної інфекції приєдналася бактеріальна, в цьому випадку можна вдатися до антибіотиків. Але тільки під контролем лікаря.

Лазня і сауна знищать інфекцію. Якщо ви вже хворієте, ці процедури тільки послаблять ваш організм. Проте лазня і сауна дуже ефективні для профілактики застудних захворювань.

Також ми розповідали про секрети теплоти: як зігрітися в морози.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Фото: «Здорові люди»
Сезон грилю у розпалі: топ рецептів для відпочинку на природі
10 хв на прочитання3 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
І ландшафтний дизайн, і користь для здоров’я: ніжна красуня цибуля-шніт та її переваги (ФОТО)
1 хв на прочитання10 годин тому
На Тернопільщині збудують біоетанольний завод
У Тернопільській області за два роки має запрацювати біоетанольний завод
1 хв на прочитанняВчора
Літаки на полі 309 групи ремонту й обслуговування авіакосмічної техніки ВПС США, яке часто називають «цвинтарем літаків», авіабаза Девіс-Монтен, штат Арізона. Фото: wikipedia.org
Уже майже століття існує цвинтар військових літаків, де зберігаються тисячі одиниць техніки: ось як він виглядає
3 хв на прочитанняВчора
Пора звільнити морозилку: топ-7 простих рецептів випічки із замороженими ягодами
9 хв на прочитанняВчора
У Мінцифри розповіли, як залишитися на зв’язку під час відключень електроенергії
1 хв на прочитанняВчора
США підвищують мита на електромобілі й інші товари з Китаю
2 хв на прочитанняВчора
Викрито злочинну організацію, яка на махінаціях у вугільній сфері завдала державі шкоди на понад 2 млрд грн
3 хв на прочитанняВчора