Догори
Дати відгук

Епідемія кашлюку охопила Європу, повідомляє агентство охорони здоров'я

Коклюш, або кашлюк, є бактеріальною інфекцією легких і дихальних шляхів.

2 хв на прочитання08 Травня 2024, 18:40
 Епідемія кашлюку охопила Європу В зоні ризику діти Епідемія кашлюку охопила Європу В зоні ризику діти
Поділитись:

 Європейські країни повідомили про сплеск випадків кашлюку у 2023 році та у першому кварталі 2024 року, причому їх число виявлено в 10 разів більше, ніж у кожний із попередніх двох років.

Загалом у країнах Європейського Союзу та Європейської економічної зони за цей період було зареєстровано близько 60 000 випадків захворювання, повідомив Європейський центр з профілактики та контролю захворювань, при цьому 11 смертей серед немовлят та вісім серед людей похилого віку.

Коклюш, або кашлюк, є бактеріальною інфекцією легких і дихальних шляхів, ендемічну в Європі. Це може бути дуже небезпечно для маленьких дітей та людей похилого віку.

За даними ECDC, кожні 3-5 років очікуються масштабніші епідемії кашлюку навіть у країнах з високим рівнем вакцинації, хоча невелике зниження рівня імунізації під час пандемії COVID-19 могло бути фактором зростання. Під час пандемії та пов'язаних з нею обмежень на пересування поширення кашлюку також було дуже низьким, через що зростання здається більшим.

Однак цифри, як і раніше, історично високі. За перші три місяці 2024 року випадків вже було стільки ж, скільки в середньому за рік із 2012 по 2019 рік.

Агентство зазначило, що більша частина населення упустила можливість природного підвищення імунітету до кашлюку, оскільки не піддавалася йому під час пандемії.

Особливого ризику зараження наражаються діти до шести місяців.

«Дуже важливо пам'ятати, що на карту поставлено життя, особливо наших малюків. Вакцини проти кашлюку довели свою безпеку та ефективність», - сказала директор ECDC Андреа Аммон.

Більшість європейських країн регулярно імунізують дітей проти кашлюку, а багато хто також вакцинує вагітних жінок, щоб захистити своїх дітей. ECDC заявили, що деякі країни, можливо, захочуть розглянути можливість введення ревакцинації дітям старшого віку та дорослим, оскільки імунітет може послабшати.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.