Догори
Дати відгук

Їжа може захистити від фотостаріння шкіри — експерт

Каротиноїди як жиророзчинні сполуки можуть накопичуватися безпосередньо в шкірі й захищати її від фотоушкодження.

3 хв на прочитання15 Квітня 2024, 15:48
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Сонце — це не лише джерело здоров'я, а й причина фотостаріння шкіри. Ми знаємо про крем, знаємо про капелюхи, але напрочуд мало знаємо про найздоровіший спосіб фотозахисту — харчовий фотозахист. Про це розповідає кандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін.

Експерт пояснює, що йдеться насамперед про каротиноїди. Більшість їх надходить з їжею і, на жаль, зазвичай менше, ніж потрібно. Каротиноїди як жиророзчинні сполуки можуть накопичуватися безпосередньо в шкірі й захищати її від фотоушкодження. Вони зменшують утворення активних форм кисню, знижують окиснення. Крім шкіри, їхня концентрація корелює з ризиком багатьох захворювань. Каротиноїди зменшують почервоніння шкіри, зменшують зневоднення, захищають від фотостаріння, причому збільшують її значення до захисту на 40-47 %. Крім каротиноїдів, фотозахисні властивості мають інші сполуки — наприклад, феноли какао.

Що важливо знати про дієтичний фотозахист? Андрій Бловешкін називає сім пунктів.

1) Їжте овочі. Овочі та фрукти — основне джерело каротиноїдів: бета-каротин моркви, лікопен томатів і кавуна, лютеїн шпинату, астаксантин водоростей, бета-криптоксантин гарбуза тощо. Каротиноїди краще засвоюються з варених, подрібнених продуктів із додаванням жиру (але різниця не дуже велика — 40 % із сирої моркви та 65 % із вареної).

2) Потрібен час. Від 8 до 10 тижнів застосування потрібно накопичити достатню для фотопротекції кількість каротинів у шкірі (і так підтримувати все життя — каротини забезпечують здоровий колір шкіри й узимку).

3) Суміш каротинів краща за один із них. У кожного каротину своя спеціалізація — лютеїн і зеаксантин захищають сітківку ока від ультрафіолету, лікопен краще зв'язує синглетний кисень, астаксантин узагалі найпотужніший антиокислювач з них. Різні каротиноїди ефективніше працюють у різних значеннях спектра.

4) Крім шкіри, жиророзчинні каротиноїди працюють і в мозку, знижуючи запалення жирової тканини й окислення холестерину. Люди, які вживають достатньо фруктів та овочів, багатих на каротиноїди, мають менше патологій шкіри і їхня шкіра під дією ультрафіолету повільніше старіє.

5) Плюс каротиноїдів у тому, що їх не потрібно намащувати у вигляді сумнівних складів, не потрібно одягати на голову, можна в них купатися, вони викликають невелику зміну кольору шкіри без просвітів від смужок бікіні. Каротиноїди у шкірі захищають її цілодобово і цей захист не змиєш водою чи рушником.

6) Цілісні продукти іноді краще, ніж добавки. В одному дослідженні порівнювали дію томатного соку, екстракту томату та синтетичного лікопену. Максимум вмісту їх у шкірі спостерігався через 12 тижнів (пов'язане зі швидкістю оновлення шкіри та кумуляції лікопену). При цьому екстракт томату на 48 % збільшив фотозахист, тоді як добавка лікопену — 25 %. Ось очевидна користь цілісних овочів: звичайно, лікопену там і там було однаково, але в овочах є й інші фотопротектори, такі як фітофлуєн, фітоєн тощо. В папаї в 10 разів більше каротиноїдів, ніж в апельсині, а в бататі — у 2 рази більше бета-каротину, ніж у моркві.

7) Якщо ви хочете використовувати добавки, то використовуйте 25 мг лікопену, 12 мг астаксантину і 20 мг лютеїну щодня після їжі, багатої на жири.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото ілюстративне
У разі проковтування забарвлює губи дитини в синій колір: у США вирішили проблему дітей, які ковтають батарейки
3 хв на прочитання10 хвилин тому
Помічники судді одягають маски, щоб налякати немовлят під час фестивалю накі сумо в храмі Сенсо-Ді в Токіо, Японія, 28 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Боротьба немовлят, що плачуть: у Японії пройшов фестиваль незвичайного сумо — у ньому беруть участь однорічні діти (ФОТО)
3 хв на прочитаннягодина тому
Щеплення проти гепатиту В: відповідь МОЗ, чому не варто відкладати
Щеплення проти гепатиту В: відповідь МОЗ, чому не варто відкладати
2 хв на прочитання2 години тому
Фото: Рixabay
Кліматична криза — це також криза психічного здоров'я: що науковці говорять про стрес через наслідки змін клімату
3 хв на прочитання4 години тому
Розпочинається Страсний тиждень: традиції і заборони
3 хв на прочитання10 годин тому
У Польщі можуть заборонити продаж алкоголю на заправних станціях
1 хв на прочитанняВчора
У Китаї все більше стають популярними чат-боти, які імітують померлих близьких
1 хв на прочитанняВчора
День охорони праці та вшанування всіх його жертв
2 хв на прочитанняВчора