Догори
Дати відгук

День охорони праці та вшанування всіх його жертв

Цей день відомий не тільки завдяки святкуванню

2 хв на прочитання28 Квітня 2024, 12:20
День охорони праці День охорони праці
Поділитись:

Сьогодні, 28 квітня, відзначається День охорони праці в Україні та світі, який також є Міжнародним днем вшанування жертв праці.

Цей день відомий не тільки завдяки святкуванню, але і знаменним історичним подіям.

Історія свята

День охорони праці Започатковано в 2006 році, це свято веде своє походження від Всесвітнього дня охорони праці, який був створений у 2003 році і також припадає на 28 квітня. Міжнародна організація праці використовує цей термін для зменшення кількості нещасних випадків та смертей на робочому місці, що часто відбувається через недотримання норм безпеки, поганий стан обладнання або порушення трудової дисципліни. Також на зростання захворюваності впливає недотримання санітарних стандартів.

Міжнародний день пам’яті всіх жертв праці.

Цей день також відомий як Міжнародний день пам’яті жертв праці, встановлений для вшанування пам'яті тих, хто загинув на роботі. Цей день був започаткований у 1989 році профспілками США і Канади як день пам’яті для працівників, що загинули на роботі, і щодня в світі внаслідок робочих обставин гине від 5 до 6 тисяч осіб.

Війна завжди несе значні втрати та трагедії, і одним з її аспектів є смерті людей на їхніх робочих місцях. 

Люди, що працюють у критично важливих галузях, таких як медицина, рятувальні служби, журналістика: Ці працівники часто опиняються на передовій або в небезпечних зонах, намагаючись допомогти іншим або забезпечувати зв'язок із зовнішнім світом. Лікарі та медичний персонал, працюючи в госпіталях, що опинилися під обстрілами, рятують життя, ризикуючи власними.

Робітники промисловості та інфраструктури: Люди, які працюють на заводах, в електростанціях або на транспортній інфраструктурі, також ризикують. Їхні робочі місця можуть стати цілями для військових ударів, особливо якщо ці об'єкти мають стратегічне значення.

Військові конфлікти вносять значні виклики у звичайний порядок речей, змушуючи людей адаптуватися до нових реалій, в яких збереження життя часто стає пріоритетом над професійними обов'язками.

Проте, попри всі ризики, ці працівники продовжують виконувати свої завдання, забезпечуючи функціонування життєво важливих сфер суспільства.

При відзначенні Міжнародного дня пам’яті жертв праці важливо не тільки вшановувати тих, хто втратив життя, але й працювати над тим, щоб жодна людина не мусила ризикувати своїм життям під час виконання своїх професійних обов’язків у майбутньому.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я