Догори
Дати відгук

Є 5 основних причин, чому ліки від тиску не діють — кардіолог

Якщо у вас високий тиск (140/90 і вище) — обовʼязково звертайтеся до лікаря!

2 хв на прочитання21 Травня 2023, 20:54
Поділитись:

«П'ю ліки від тиску, а він не знижується». Лікар-кардіолог Наталія Іванюк розбирає найпоширеніші причини, чому так відбувається.

1) Нерегулярний прийом препаратів. Ліки проти артеріальної гіпертензії працюють не на разове зниження тиску, а на постійне підтримання його в нормі. Тому схема «зранку тиск нормальний — пити таблетку не буду, ввечері піднявся — випʼю» не ефективна: їх слід приймати щодня.

2) Лікування обмежується лише препаратами. Звісно, ліки допомагають, але без зміни стилю життя повноцінного ефекту не буде.

«Це як долати марафон, стрибаючи на одній нозі, коли можна бігти на повну швидкість», — говорить кардіолог.

Тому слід памʼятати: солі й трансжирів менше, овочів і фізичної активності більше.

3) Шкідливі звички. Куріння, алкоголь підвищують тиск. Постарайтеся відмовитися від цих звичок, і серце скаже вам «дякую».

4) Пройшло замало часу. Нормалізація тиску — тривалий процес. Щоб вийти на цільовий рівень, може знадобитися до 3 місяців. Тому ведіть щоденник тиску і будьте «на зв’язку» з кардіологом.

5) Неправильно підібрані препарати. Іноді підібрана схема лікування не підходить і її потрібно міняти — це нормально, пошук «ідеальної, саме вашої» схеми може тривати деякий час. Можливо й таке, що кардіолог не дотримується протоколів лікування. Тому важливо знайти компетентного лікаря.

«Якщо у вас високий тиск (140/90 і вище) — обовʼязково звертайтеся до лікаря!» — закликає Наталія Іванюк.

Також ми писали, як правильно приймати ліки від тиску: ось що радить лікар.

Окрім того, нагадаємо, що «тромби не болять»: консультує кардіолог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.