Догори
Дати відгук

Які побічні ефекти від вакцинації проти COVID можуть бути

Імунолог розповів, кому не можна робити щеплення

1 хв на прочитання27 Лютого 2021, 20:23
Які побічні ефекти від вакцинації проти COVID можуть бути Які побічні ефекти від вакцинації проти COVID можуть бути
Поділитись:

Під час вакцинації від ковіду можуть виникнути побічні ефекти, від слабкого почервоніння чи свербежу до важких алергічних реакцій. Тому важливо перед тим, як робити щеплення, проконсультуватися у лікаря. Про це розповів український імунолог Олег Назар. Повідомляє "Україна 24".

Імовірні побічні ефекти у людини від щеплення — перші належать до місцевих реакцій. Вони можуть виражатися у виникненні почервоніння на місці уколу, свербежу, і місцевих алергічних реакціях.

"Це допускається", - зазначив Назар.

Другі — можливі системні реакції на вакцину. У таких випадках у людини підвищується температура, може бути запаморочення. Лікар зауважив, що подібне виникає приблизно у 5-10% пацієнтів.

За словами імунолога є випадки, коли робити щеплення небезпечно, тому вакцинації має передувати огляд у лікаря.

"Є певні протипоказання для будь-якої вакцинації, вони більш-менш стандартні. Перше – наявність тяжких поствакцинальних ускладнень у минулому на будь-яку вакцину, тяжкі алергічні реакції на будь-яку вакцину, неврологічні захворювання або просто захворювання в стадії загострення", - сказав імунолог.

Він додав, що українські лікарі не проводять вакцинацію як "в рекламних роликах — під'їхав до заправки, виставив руку чи зад, вкололи та поїхав собі".

"Лікар має оглянути та дати рекомендації", - зазначив Назар.

Нагадаємо, сім українців поскаржилися на побічні ефекти після вакцинації.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.