Догори
Дати відгук

Які овочі полегшують перебіг артриту

Медики радять їх їсти частіше, бо вони знімають запалення.

2 хв на прочитання15 Січня 2021, 23:58
Поділитись:

Коли у вас артрит, вибір продуктів у магазині стає особливо важливим. Слід купувати овочі, багаті антиоксидантами та іншими поживними речовинами, які захищають від пошкоджень клітини та знижують запалення у суглобах. Повідомляє  arthritis.org.

Темно-зелені листові овочі

Метаболічні процеси в організмі породжують шкідливі побічні продукти, які називають вільними радикалами. Вони не тільки ушкоджують клітини, але й викликають ревматоїдний артрит (РА) і запалення. Зелені листові овочі на зразок броколі, шпинату, брюссельської та білокачанної капусти багаті на антиоксиданти, такі як вітаміни A, C і K, що захищають клітини від ушкоджень вільними радикалами. Ці продукти також містять кальцій, який зберігає кістки. Вони мають іще одну перевагу — натуральну сполуку сульфорафаном. Дослідження на мишах показують, що сульфорафан блокує запальний процес і може сповільнити ушкодження хряща при остеоартриті (ОА). Є деякі докази того, що дієта з високим вмістом хрестоцвітних овочів може взагалі запобігти розвитку РА.

Солодка картопля, морква, червоний перець і кабачки

Ці яскраво-помаранчеві та червоні овочі отримують такий колір від каротиноїдів на кшталт бета-криптоксантину. Рослинні пігменти також насичують солодку картоплю, моркву, кабачки та червоний перець антиоксидантами. Деякі дослідження показують, що вживання більшої кількості продуктів з бета-криптоксантином може знизити ризик розвитку РА та інших запальних станів.

Червоний і зелений перець незалежно від кольору є багатим джерелом вітаміну С, який зберігає кістки та може захистити клітини хряща. Всього пів склянки червоного болгарського перцю вистачить на цілий день.

Цибуля та часник

Всі ці гострі та ароматні овочі є членами сімейства цибулевих, які багаті антиоксидантом кверцетином. Дослідники підтвердили здатність кверцетину знімати запалення при таких захворюваннях, як РА. Цибуля також містить речовину під назвою діаллілдісульфін, яка знижує кількість ферментів, які ушкоджують хрящі.

Оливки

Хоча технічно це фрукт, оливки та оливкова олія можуть бути потужними борцями із запаленнями. Оливкова олія першого холодного віджиму містить олеокантал — природний протизапальний агент, що володіє властивостями такими ж, як й ібупрофен.

Пасльонові овочі

Баклажани, помідори та картопля належать до сімейства пасльонових. Доведено, що пасльонові овочі багаті поживними речовинами, і це робить їх гідним компонентом раціону при артриті.  

Нагадаємо, медики розповіли, як позбутися важкості у шлунку та поліпшити травлення без ліків.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я