Догори
Дати відгук

Як людям похилого віку підготуватися до роботи на городі: три необхідні кроки

Навесні люди похилого віку нерідко скаржаться на погане самопочуття.

5 хв на прочитання05 Квітня 2024, 17:17
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

От-от багато людей похилого віку змінять перебування в міських квартирах на дачні чи сільські будиночки. Та перш ніж поринути у трудові сільськогосподарські будні, людям похилого віку фахівці радять ретельно підготуватися, щоб корисна праця не привела до проблем зі здоров'ям. Про те, як правильно літній людині підготуватися до майбутнього дачного сезону, розповіла лікар-геріатр Людмила Жилевич.

Навесні люди похилого віку нерідко скаржаться на погане самопочуття. Причин цьому може бути кілька, найчастіші з них — перебудова організму в період міжсезоння, загострення хронічних захворювань, можливий дефіцит вітамінів і вимушена гіподинамія через несприятливі погодні умови в зимовий період. Тому зараз саме час пройти хоч би мінімальний медичний огляд, навіть якщо немає скарг на самопочуття. Адже інтенсивна праця на присадибній ділянці та надмірне навантаження на городі можуть спровокувати загострення наявних захворювань.

Багато людей похилого віку страждають від метеозалежності, яка супроводжується головними болями, коливаннями артеріального тиску та проблемами зі сном. Ба більше, через часту зміну погоди навесні часто змінюється атмосферний тиск, що також може негативно позначитися на стані здоров'я літньої людини. Саме тому в цей період незайвим буде приділити увагу харчуванню, фізичній активності, профілактиці дефіциту вітамінів, боротьбі зі стресом, обов'язкова також консультація лікаря. Лікар призначить необхідні обстеження, дасть поради щодо фізичної активності, за необхідності скоригує терапію чи дозування лікарських засобів.

Потрібно зробити три кроки.

Крок перший: робимо акцент на серцево-судинну систему

Обстеження серцево-судинної системи — одна з важливих умов підготовки до майбутнього дачного сезону. Особливо якщо є скарги на такі симптоми, як виражена задишка та болі за грудиною, коливання артеріального тиску, прискорене серцебиття.

Інфаркти й інсульти, які реєструються протягом усього дачного сезону — аж ніяк не рідкість. Причина цього — надмірні, інтенсивні та тривалі навантаження під час роботи на городі, особливо небезпечне тривале перебування в положенні вниз головою, що провокує приплив крові до мозку, підвищення артеріального тиску та, як наслідок, серцево-судинні катастрофи.

Ба більше, якщо людина похилого віку приймає лікарські засоби, їх не можна самостійно скасовувати чи змінювати дозування (часто цим грішать гіпертоніки) навіть на тлі гарного самопочуття. Рішення про будь-які зміни в терапії може приймати лише лікар.

Крок другий: відновлюємо рухову активність

Довгі осінньо-зимові місяці аж ніяк не сприяють активному фізичному навантаженню людей похилого віку. Тому після вимушеної перерви перед дачним сезоном необхідно поступово й акуратно збільшувати обсяг фізичних навантажень.

Відновити фізичну форму, підготуватись до робіт на присадибній ділянці допоможе звичайна ходьба. Однак не варто першого ж дня намагатися пройти максимальну відстань із максимально можливою швидкістю. Тривалість ходьби та її темп слід додавати поступово. Така проста, на перший погляд, рухова активність допоможе підготувати серцево-судинну систему та опорно-руховий апарат до майбутніх навантажень.

Однак якщо під час занять спортом посилилося потовиділення, з'явилася задишка, нудота, біль голови, тиск у грудній клітці, стало важко говорити, необхідно зупинитись і віддихатися.

Нерідко люди похилого віку переоцінюють свої фізичні можливості та вирушають на прогулянку на тривалу відстань.

Не забувайте тростину, при необхідності ходунки, телефон, воду, «екстрені» таблетки. А тим, хто не впевнений у пам'яті і може заблукати в незнайомій місцевості, покладіть у кишеню інформацію про себе та номер телефону близьких, із ким треба зв'язатися.

Крок третій: ще кілька важливих порад

Якщо є захворювання опорно-рухового апарату, слід заздалегідь придбати спеціалізовані допоміжні засоби (фіксатори, ортопедичні пристрої тощо). Це допоможе під час виконання різних робіт на ділянці уникнути додаткового навантаження на м'язи та суглоби.

Також потрібно переглянути свій раціон. Він повинен включати білкову їжу, зелень, овочі та фрукти. Додатковий прийом вітамінно-мінеральних комплексів обов'язково потрібно погодити з лікарем. Не варто також забувати про повноцінний здоровий сон і питний режим (потрібно випивати не менше 1500-2000 мл рідини на добу).

Неприємність для будь-якого дачника — кліщі. Вони можуть бути переносниками таких захворювань, як Лайм бореліоз і кліщовий енцефаліт. Тому після трудового дня потрібно щодня проводити само- та взаємоогляди на наявність цих членистоногих.

Необхідно пам'ятати, що надмірне перебування під прямим сонячним промінням не тільки прискорить старіння шкіри, а й може викликати розвиток раку шкіри та загострення хронічних захворювань. Тому одяг повинен бути з натуральної тканини, що дихає, вільна і закривати тіло.

Ще один важливий пункт — наявність аптечки та її комплектація. Вона повинна містити всі необхідні лікарські засоби: від препаратів першої необхідності до ліків, які необхідно приймати щодня, а також тих, що використовуються у разі критичних ситуацій. Подбати про це слід заздалегідь.

Безумовно, робота на присадибній ділянці корисна, але лише у помірних кількостях і правильному підході. Свіже повітря, фізичне навантаження, рух, улюблене заняття — все це позитивно впливає на здоров'я. Зміцнюються м'язи, вага залишається в нормі, покращується обмін речовин, організм наповнюється енергією. А ще це чудова профілактика хвороби Альцгеймера й інших вікових змін, атеросклерозу, патологій нервової системи, коливань артеріального тиску, безсоння та депресії.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.