Догори
Дати відгук

Відсутність лікування може призвести до втрати зору: сьогодні Всесвітній день кератоконуса

Перевірте свою рогівку.

2 хв на прочитання10 Листопада 2023, 12:42
Поділитись:

Всесвітній день кератоконуса відзначається щорічно 10 листопада з метою підвищення уваги до цього захворювання рогівки та підтримки людей, яким поставлено такий діагноз.

Може статися, що, приїхавши на діагностику перед лазерною корекцією хору, пацієнт отримує відмову. Причина — кератоконус, абсолютний протипоказ до корекції.

Сама назва вказує на те, що рогівка набула конусоподібної форми. Кератоконус — рідкісне не запальне дегенеративне захворювання рогівки, яке характеризується її прогресуючим витонченням та випинання її центральних відділів. Рогівка ока вигинається в формі конуса. Через це промені світла переломлюються нерівномірно, внаслідок чого гострота зору знижується, і людина бачить предмети спотвореними.

Кератоконус виникає через підвищення внутрішньоочного тиску і порушення форми рогівки. Симптомами цього захворювання є різке зниження зору, ореоли довкола джерел світла.

Причини появи кератоконуса досі не вивчені остаточно. Проте виявлено фактори, які можуть стати поштовхом до виникнення патологічного процесу чи погіршити перебіг хвороби. Це:

  • спадковість (за розвиток захворювання відповідає домінантний ген. Тобто навіть якщо в одного з батьків очі абсолютно здорові, а в іншого є кератоконус, то дитина з великою ймовірністю успадкує захворювання);
  • постійне тертя ока внаслідок синдрому сухих очей;
  • збій в ендокринній системі;
  • травми рогівки чи очного яблука.

Якщо хвороба прогресує, то виникають проблеми з підбором окулярів і лінз. А відсутність лікування може призвести навіть до втрати зору.

Один зі способів успішного лікування кератоконуса — лазерний — операція крос-лінкінгу (CXL): рогівку зміцнюють за допомогою спеціального лазера, аби стабілізувати кератоконус. Процедура виконується у режимі «одного дня».

Також ми наводили простий тест на гостроту зору.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я