Догори
Дати відгук

Зір може погіршуватися через проблеми з шийним відділом хребта — науковці

Є навіть декілька теорій.

2 хв на прочитання06 Травня 2024, 17:37
Фото з відкритих джерел Фото з відкритих джерел
Поділитись:

Випадки покращення зору після маніпуляцій на шийному відділі науково були задокументовані ще в 90-ті роки, а практикуючим спеціалістам відомі і раніше. Та механізми цього явища і до нашого часу залишаються гіпотетичними. Тобто ніхто не сумнівається в тому, що це може відбуватися, але яким чином — усе ще докорінно невідомо. Є декілька теорій, про дві основні з яких розповідає лікар-фізіотерапевт Денис Нагорний.

Перша. Подразнення остеофітом або килою симпатичних нервів може призводити до симпатичної гіперфункції, що може супроводжуватися затуманеністю зору, втомою, збільшенням очних щілин і розширенням зіниць.

Також це може впливати на тонус судин у бік підвищення і, як наслідок, гірше кровопостачання зорової кори. В експерименті з фМРТ було показано, що у пацієнтів із травмованим шийним відділом зорова кора зазнавала структурних або функціональних змін.

Друга. Це може бути пов’язано з неадекватною обробкою аферентної інформації ЦНС, тобто мозок неправильно обробляє інформацію від рецепторів. В підтвердження цьому можна навести посилення очно-шийного рефлексу при болю в шиї та погіршення пропріорецепції.

«До речі, у тих, хто мав травму шийного відділу з послідуючим хронічним болем, порушення пропріорецепції аналогічне тим, хто має неспецифічний біль у шиї. Також при хронічному болю в шиї гірша координація рухів», — наголошує лікар

Денис Нагорний підсумовує, що лікування порушеного зору має починатися з відвідування офтальмолога, але коли при цьому у людини болить шия і вона займається фізичною терапією, то може бути приємний бонус.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.