- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- У Житомирі студенти вирощують органічні салати й пряні трави, що мають неабиякий попит у покупців
У Житомирі студенти вирощують органічні салати й пряні трави, що мають неабиякий попит у покупців
Усі культури вирощують органічним способом.
В «розумній» теплиці Житомирського університету вирощують органічні салати і пряні трави. Про це розповіла seeds.org.ua фахівець кафедри технології зберігання та переробки продукції рослинництва агрономічного факультету цього вишу Анна Тютюнник.
Ідеться про теплицю Поліського національного університету, де вирощують салати й пряні трави, що мають неабиякий попит у покупців.
«Нині в теплиці вирощуємо шість видів салатів — дуболисті зелений і червоний, маслянисті теж зелений і червоний, американський коричневий салат, є дуже гарні кучеряві сорти Кармесі. Також реалізуємо чотири види пряних трав: руколу, цибулю шніт, коріандр і петрушку. Ще підростає базилік», — зазначила Анна Тютюнник.
За її словами, рослини продають у торф’яних стаканчиках вартістю 18 грн за кущ. Такий салат або пряну рослину можна поставити вдома у воду і споживати у свіжому вигляді.
Висіяні в кінці жовтня рослини зростатимуть до закінчення весни. Потім теплицю продезінфікують і законсервують на літні місяці.
За інформацією пресслужби вишу, теплиця Поліського національного університету площею 400 квадратних метрів поділена на дві частини. В одній вирощують салати і пряні трави, а в іншій — розсаду овочів.
Наприкінці лютого там висіяли перець і баклажани, які довго сходять, а згодом — помідори, огірки, кавуни, дині, кабачки та інші культури. Розсаду також продаватимуть.
До речі, роботу теплиці забезпечує автоматизована система, що дає змогу керувати більшістю процесів із мобільного телефону. Всі культури вирощують органічним способом. Університет використовує якісне насіння провідних селекційних компаній, схожість якого сягає 95–98 %.
Відомо, під Києвом фермери вирощують капусту та руколу за унікальною технологією (відео). У теплицях під Києвом без ґрунту вирощують десять видів салату та руколу за допомогою методу аеропоніки.