Догори
Дати відгук

Три показники, які дозволяють оцінити здоров'я за зовнішністю

Хоча краще підтвердити такий «діагноз» аналізами.

3 хв на прочитання27 Серпня 2022, 08:25
Поділитись:

Про стан здоров'я людини можуть говорити три «зовнішні» показники: ІМТ, окружність талії та колір шкіри, розповідає лікар Олександра Литкіна.

ІМТ — індекс маси тіла. Розрахувати його дуже просто: потрібно значення зросту, виражене в метрах, звести в квадрат, а потім розділити масу тіла на отримане число. Якщо результат укладається в інтервал від 18,5 до 25, ІМТ вважається нормальним, значення в діапазоні 16-18 говорять про недостатню масу тіла, а менше 16 — про виражений дефіцит маси. ІМТ понад 25 співвідносять з надмірною масою тіла, а понад 30 — з ожирінням. При цьому низький ІМТ — це не завжди добре. Низька маса тіла може бути пов'язана з більш високим ризиком втрати кісткової густини, розвитку активного туберкульозу, порушеннями менструального циклу та проблемами з фертильністю. Високий ІМТ, що трактується як ознака ожиріння, часто пов'язують із підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань, цукрового діабету 2 типу, деяких видів пухлинних захворювань, тяжкого перебігу вагітності. Цікаво, що стійкість організму до інфекцій може бути знижена як при низьких, так і при високих значеннях ІМТ.

ІМТ — не ідеальний показник для опису стану здоров'я. Так, люди з добре розвиненою мускулатурою можуть потрапляти в категорію з надмірною масою тіла, а люди, які втрачають м'язову масу з віком, можуть формально вважатися такими, що мають нормальний ІМТ, незважаючи на те, що у них надмірна кількість жирової тканини.

Ще один показник — окружність талії. Цей вимір ввели науковці, коли помітили, що найбільше жирова тканина накопичується в області живота (і стегон). Окружність талії вимірюється в середній точці відстані між нижнім ребром, яку ви можете промацати, і верхньою точкою клубової кістки. Вимірювання потрібно повторити двічі, розрахувати середнє значення (якщо різниця між двома спробами більше 1 см, усі виміри потрібно повторити заново). Критичними є значення більше 80 см у жінок та більше 90 см у чоловіків — це говорить про наявність метаболічного синдрому, серйозного патологічного стану, пов'язаного з високим ризиком серцево-судинних захворювань і цукрового діабету 2 типу.

До речі, окружність талії, розділена на коло стегон, також дає показник, що характеризує розподіл жирової тканини. Якщо це значення більше 0,8 для жінок або 0,95 для чоловіків, можна говорити про центральне ожиріння, пов'язане з ризиком серцево-судинної патології, причому навіть у пацієнтів із нормальним ІМТ.

Щодо шкіри, то її блідість може говорити про наявність анемії, а поява синюшного забарвлення може бути пов'язана зі зниженням насичення крові киснем. Жовтяничне забарвлення змушує думати про проблеми з печінкою та жовчовивідними шляхами (особливо при забарвленні слизових, білків очей), а постійне загальне почервоніння шкіри без інших факторів, які могли би це пояснити, може бути гарною причиною здати аналіз крові й оцінити кількість еритроцитів і рівень гемоглобіну.

Також ми розповідали про 8 ознак проблем із печінкою.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Найкорисніша ягода Запобігає старінню Поради Дієтолога
Дієтолог назвала найкориснішу ягоду, яка запобігає старінню
1 хв на прочитання3 години тому
Зображення згенероване ШІ
Загинули 456 українських атлетів і тренерів національного рівня — в.о. міністра у справах молоді та спорту
1 хв на прочитання8 годин тому
Чоловік убив дружину
Через звернення до поліції, чоловік, погрожуючи лезом зґвалтував та убив дружину
1 хв на прочитанняВчора
Загинув курсант одеської Військової академії
Парашут зачепився за гелікоптер: ДБР розслідує загибель курсанта одеської Військової академії
1 хв на прочитанняВчора
Смертельний гемолітичний стрептокок рекордними темпами поширюється Японією
1 хв на прочитанняВчора
Як гаряча їжа руйнує організм
1 хв на прочитанняВчора
Немовля із вадою діафрагми, що посунула внутрішні органи і не давала дихати, прооперували прямо в кювезі реанімаційного відділення
2 хв на прочитанняВчора
8 причин, чому ви не висипаєтеся і як цьому запобігти
6 хв на прочитанняВчора