Догори
Дати відгук

Три чинники, потрібніші за ліки: дієтолог розповідає про лікування хвороб, смертність від яких на перших місцях

Не лише профілактика, а й лікування багатьох захворювань неможливі лише за медикаментозно.

2 хв на прочитання23 Листопада 2021, 22:00
Поділитись:

Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська нагадує, що величезною кількістю досліджень доведено, що передусім такі фактори, як їжа, фізичні навантаження та сон, впливають на якість життя, здоров’я та профілактику «сили-силенної хвороб».

«Саме вони — їжа, рух та сон — день за днем, рік за роком «ліплять» наше тіло. Ціна цьому — зусилля, самомотивація, самоповага та віра в себе», — наголошує Оксана Скиталінська.

Вона розповідає, що нещодавно опубліковані дослідження науковців із університету Сіднею показали, що харчування має більший вплив на роботу клітин, ніж ліки для деяких захворювань, зокрема для цукрового діабету 2 типу, інсульту та низки хвороб серця («саме та трійка хвороб, смертність від яких на перших місцях»).

Було порівняно вплив трьох препаратів для лікування діабету та харчування (склад їжі та калорійність). І хоча дослідження проводилося в лабораторних умовах, це дає великі надії.

Професор Стефен Сімпсон заявляє, що дієтична композиція має набагато сильнішу дію, ніж ліки, які «значною мірою послаблюють реакцію на дієту, а не змінюють її».

«З огляду на те, що у людей, по суті, ті ж шляхи передачі поживних речовин, що й у мишей, дослідження припускає, що люди отримають більше користі від зміни свого раціону харчування для покращення метаболічного здоров’я, а не від прийому препаратів», — запевнив професор.

Що ж до фізичних навантажень, то науковці з Ноттінгемського університету провели невелике дослідження і виявили, що фізична активність має протизапальну дію:

  • зменшує виробництво запальних молекул-цитокінів;
  • омолоджує кишечну мікробіоту, зменшуючи вміст шкідливих та збільшуючи виробництво протизапальних молекул КЛЖК;
  • збільшує виробництво в головному мозку протизапальних молекул-ендоканабіоїдів, які за своєю дією подібні до канабісу.
  • справляється з хронічною тривожністю, яка при ігноруванні переходить в психоемоційні розлади.

Лікар нагадує, що за статистикою тривожні розлади є в 10 % населення землі, а активний спосіб життя знижує розвиток ризиків на 60 % — а це ранній розвиток хвороби Альцгеймера. Млявоплинне хронічне запалення вкрай підступне, тому що може спровокувати розвиток онкологічних захворювань, артриту, хвороб серця та судин тощо.

«Не має значення, в якій вихідній точці ви перебуваєте, мають значення ваші щоденні кроки», — говорить Оксана Скиталінська.

Також ми розповідали, як визначити свою індивідуальну потребу у сні.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я