Догори
Дати відгук

Середземноморська дієта — для тих, хто не визнає дієт: без обмеження кілокалорій та з користю для здоров’я

Дієта, яку радить нутриціолог

2 хв на прочитання05 Червня 2021, 16:17
Середземноморська дієта — для тих, хто не визнає дієт. Фото: Moyan Brenn Середземноморська дієта — для тих, хто не визнає дієт. Фото: Moyan Brenn
Поділитись:

Лікар-нутриціолог Анна Мельник у своєму коментарі GreenPost зазначила, як відноситься до дієт.

«Особисто я дуже не люблю слово «дієта», бо це передбачає тимчасове обмеження, а при тих дефіцитах нутрієнтів, які у нас постійно з об'єктивних причин (у нас надлишок калорій, але дефіцит нутрієнтів — мікро- та макроелементів, вітамінів, мінералів). Тому має бути не дієта, а розумне харчування. Тоді травна система подякує», — говорить Анна Мельник.

Середземноморська дієта — це радше стиль харчування, пояснює нутриціолог. Не треба різко обмежувати кілокалорії й боротися з відчуттям голоду. Достатньо замінити червоне м'ясо рибою і птицею, вершкове масло — оливковою олією, а солодощі — фруктами та горіхами.

Середземноморська дієта передбачає вживання фруктів, овочів, оливкової олії та злакових продуктів (бажано цільнозернових) на кожен прийом їжі, дві порції молочних продуктів щодня, риби та морепродуктів принаймні двічі на тиждень, але менше двох порцій червоного м'яса на тиждень. Двічі-тричі на тиждень можна з’їсти картоплі та ковбаси, а 1-2 рази навіть побалувати себе кондитерськими виробами.

Щоденно слід випивати 1,5 — 2 л води. Але потреба у воді може бути різною залежно від віку, фізичної діяльності, особистих обставин і погодних умов.

Ще одна неодмінна складова середземноморської дієти — регулярна фізична активність.

«Я би рекомендувала середземноморську дієту практично всім, окрім тих, хто вже догодував свій організм до того, що отримав незносність морепродуктів. А це говорить про алергію, зашлакування печінки, порушення флори і погане функціонування шлунково-кишкового тракту. Якщо його привести до ладу, то ви полюбите середземноморську дієту. Коли не зіпсутий смак, не зіпсуті рецептори, то просто морквиночка, просто полуничка — це дуже смачно. І не потрібно поливати вершками і цукром, засмажувати  і якось карамелізувати. Натуральні продукти дуже смачні, якщо ви не встигли ще зіпсувати смак», — говорить Анна Мельник.

Також ми розповідали, як забезпечити собі здорове харчування в умовах мегаполісу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Найкорисніша ягода Запобігає старінню Поради Дієтолога
Дієтолог назвала найкориснішу ягоду, яка запобігає старінню
1 хв на прочитання48 хвилин тому
Зображення згенероване ШІ
Загинули 456 українських атлетів і тренерів національного рівня — в.о. міністра у справах молоді та спорту
1 хв на прочитання6 годин тому
Чоловік убив дружину
Через звернення до поліції, чоловік, погрожуючи лезом зґвалтував та убив дружину
1 хв на прочитанняВчора
Загинув курсант одеської Військової академії
Парашут зачепився за гелікоптер: ДБР розслідує загибель курсанта одеської Військової академії
1 хв на прочитанняВчора
Смертельний гемолітичний стрептокок рекордними темпами поширюється Японією
1 хв на прочитанняВчора
Як гаряча їжа руйнує організм
1 хв на прочитанняВчора
Немовля із вадою діафрагми, що посунула внутрішні органи і не давала дихати, прооперували прямо в кювезі реанімаційного відділення
2 хв на прочитанняВчора
8 причин, чому ви не висипаєтеся і як цьому запобігти
6 хв на прочитанняВчора