Догори
Дати відгук

Ольга Богомолець застерігає від небезпечної рослини (фото)

Усе без дощу засихає, а їй спека не страшна.

2 хв на прочитання03 Липня 2021, 11:02
Ольга Богомолець застерігає від небезпечної рослини Ольга Богомолець застерігає від небезпечної рослини
Поділитись:

У своєму життєписі в софмережі Фейсбук лікар-дерматолог Ольга Богомолець — заслужений лікар України, доктор медичних наук, професор застерігає від борщівника — дуже небезпечної рослини, яка зараз «буяє своїм цвітом уздовж українських доріг».

«Будьте уважнимине підходьте самі і не давайте дітям доторкатися до листочків борщівника. Якщо опік усе ж таки отрималиобовязково зверніться до лікаря. Перебіг і наслідки бувають дуже тяжкими», — говорить Ольга Богомолець.

У коментарях лікар пояснює, що не сам сік борщівника викликає опік — він збільшує фотосенсибілізацію, тобто чутливість до сонячних променів, а вже під дією сонця виникають опіки. Тому якщо сік борщівника усе-таки потрапив на шкіру, треба якнайшвидше промити уражену ділянку і терміново нейтралізувати лужним розчином (розчин соди, мильний розчин) у великій кількості. Після ретельного промивання слід повністю закривати від сонця до відновлення росткового шару шкіри, тобто не менше 10 днів.

Коментатори з різних куточків України розповідали про свій досвід стикання з борщівником — адже його шкода не обмежується впливом на шкіру. Наприклад, коли цвіте борщівник, у людей із бронхіальною астмою від запаху перехоплює дихання, навіть виникає сильний кашель і задуха.

Коментатори скаржилися, що борщівник захоплює всю вільну територію, і не лише узбіччя доріг. «Все без дощу засихає, а він все більше розмножується і спека йому не страшна», — написав один коментатор. Нарікали також на відсутність заходів із боротьби з отруйною рослиною з боку влади. Тому «відвойовувати територію» у борщівника доводиться самотужки. Для цього треба не давати рослині цвісти і перерубати її корінь приблизно на метровій глибині (у борщівника, крім насіння в квітках, є ще ростові бруньки нижче рівня землі), а тоді накрити чорною плівкою залишки кореня й засипати землею.

Ми вже розповідали про небезпечний борщівник: як уберегтися та що робити, коли попеклися отруйною рослиною (відео).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.